فلفل سیاه که نام دیگر آن پادشاه ادویه ها نیز هست از آن ادویه های تند و تیز و طعم دهنده های پر طرفدار است که در زمره ادویه جات محبوب هر کدبانوی آشپز جایگاه ویژه ای داشته و با بسیاری از غذاها و ادویه ها هارمونی است.
فلفل سیاه (به انگلیسی : Black Pepper) یکی از رایج ترین ادویه های مورد استفاده در سراسر جهان است.
فلفل سیاه از آسیاب کردن میوه های خشک شده گیاه فلفل با نام علمی Piper nigrum به دست می آید به دلیل غلظت بالای ترکیبات گیاهی مفید موجود در آن هزاران سال است در طب سنتی آیورودا استفاده شده و برای حفظ سلامت مغز، تنظیم قند خون، کاهش کلسترول، پیشگیری از سرطان، سلامت روده و تسکین درد مفید می باشد.
خواص دارویی و درمانگر فلفل سیاه
برای آشنایی با خواص جادویی فلفل سیاه و نحوه مصرف آن در ادامه مطلب با کوکا همراه باشید.
1. آنتی اکسیدان فراوان
فلفل سیاه دارای ترکیب معجزه گری به نام پیپرین است، این ماده به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی قوی به کاهش و خنثی سازی اثر رادیکال های آزاد کمک کرده و خطر بروز التهاب، پیری زودرس و ابتلا به بیماری های قلبی و برخی سرطان ها را کاهش می دهد.
2. ضد التهاب موثر
التهاب مزمن از عوامل اصلی بروز بیماری هایی همچون آرتروز، بیماری قلبی، دیابت و سرطان است و پیپرین همه فن حریف موجود در فلفل سیاه نوعی ضد التهاب قوی محسوب می شود.
به نظر می رسد مصرف فلفل سیاه در افراد مبتلا به آرتریت تاثیر خوبی در کاهش ورم مفاصل و نشانگرهای التهاب موجود در خون داشته باشد.
پیپرین به کاهش التهاب مجاری تنفسی ناشی از بیماری آسم و آلرژی های فصلی نیز کمک می کند.
3. سلامت مغز
به نظر می رسد پیپرین موجود در فلفل سیاه تاثیر مثبت روی عملکرد مغز داشته و به کاهش علائم بیماری های مربوط به زوال مغز از جمله آلزایمر و پارکینسون کمک می کند.
این ماده برای بهبود حافظه نیز مفید است.
4. کنترل قند خون
همان طور که احتمالا متوجه شده اید بسیاری از خواص فلفل سیاه از ماده پیپرین آن نشات گرفته است.
این ماده جادویی برای افراد مبتلا به دیابت نیز مفید است زیرا تاثیر خوبی در متابولیسیم قند خون در بدن داشته، از نوسانات شدید قند خون پیشگیری می کند و حساسیت انسولین را بهبود می بخشد.
5. کاهش کلسترول
عصاره فلفل سیاه با افزایش جذب مواد کاهنده چربی به کاهش کلسترول بد خون که از عوامل اصلی ابتلا به بیماری های قلبی است کمک می کند.
به عنوان مثال گفته شده پیپرین موجود در این ادویه اثر کاهندگی کلسترول در مکمل های غذایی دیگر از جمله زردچوبه و مخمر برنج قرمز را افزایش داده و میزان جذب ترکیب اصلی زردچوبه یعنی کورکومین را تا 2 هزار درصد بالا می برد.
6. خاصیت ضد سرطان
پیپرین فلفل سیاه دارای خاصیت ضد سرطانی نیز می باشد، این ماده از رشد و تکثیر سلول های سرطان سینه، پروستات و روده بزرگ جلوگیری کرده، باعث از بین رفتن سلول های سرطانی می شود و به کاهش مقاومت سلول های سرطانی در برابر چند دارو کمک می کند.
7. افزایش جذب برخی مواد مغذی
فلفل سیاه باعث افزایش جذب برخی مواد مغذی ضروری بدن از جمله کلسیم و سلنیوم و بعضی ترکیبات گیاهی مفید مانند ترکیبات موجود در چای سبز و زردچوبه می شود.
8. سلامت روده
این ادویه همه کاره باعث افزایش باکتری های مفید روده ای می شود، همان طور که می دانید این باکتری ها نقش مهمی در سلامت بدن داشته و روی عملکرد سیستم ایمنی، بهبود خلق و خو، بیماری های مزمن و غیره اثر مثبت دارند.
9. تسکین درد
پیپرین موجود در فلفل سیاه به عنوان تسکین دهنده طبیعی درد عمل کرده و به درمان دردها کمک می کند.
10. کاهش وزن و لاغری
گفته شده مصرف فلفل سیاه تاثیر خوبی روی کاهش اشتها دارد که به خصوص برای افرادی که به دنبال لاغری و کاهش وزن هستند مفید می باشد.
فلفل سیاه برای تجزیه سلول های چربی در بدن مفید است و با افزایش متابولیسم و چربی سوزی بدن به کاهش وزن کمک می کند.
11. سرماخوردگی، سرفه و گلودرد
فلفل سیاه حاوی ویتامین C و آنتی اکسیدان هاست که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، گلودرد و سرفه مفید می باشد. فلفل سیاه به دفع خلط کمک می کند و برای درمان سینوزیت و گرفتگی بینی مفید است.
نحوه مصرف فلفل سیاه
فلفل سیاه یکی از مهم ترین ادویه های مورد استفاده در پخت و پز است که طعم تند و تیز و گرمی ملایم آن باعث شده به عنوان چاشنی طعم دهنده در بسیاری از غذاها از جمله سبزیجات پخته، ماکارونی، سوپ و غیره استفاده شود.
این ادویه با سایر چاشنی های سالم مانند زردچوبه، هل، زیره، سیر و ژست لیمو ترش هماهنگ است و می توان از ترکیب آن ها در غذاها بهره برد.
طریقه مصرف چای فلفل سیاه برای لاغری
به اندازه 2 لیوان آب داخل قوری ریخته و صبر کنید تا آب به جوش بیاید. سپس زیر آن را خاموش کنید و دانه های فلفل سیاه را همراه با عسل و زنجبیل به آن اضافه کرده و بگذارید تا 5 دقیقه دم بکشد و سپس میل کنید.
به دمنوش فلفل سیاه می توانید آب لیموترش تازه نیز اضافه کنید.
عوارض و مضرات فلفل سیاه
- اگر فلفل سیاه با چشم تماس پیدا کند، می تواند باعث قرمزی و سوزش چشم ها شود.
- مصرف زیاد فلفل سیاه در دوران بارداری می تواند منجر به سقط جنین شود.
- فلفل سیاه حاوی اگزالات است که ممکن است باعث ایجاد سنگ کلیه در افراد حساس شود.
- زیاده روی در مصرف فلفل سیاه به ویژه در فصل تابستان حرارت بدن را افزایش داده و باعث خون دماغ می شود.
بهتر است دانه های درشت فلفل سیاه را خودتان خریداری کنید و آنها را آسیاب کنید تا از خالص بودن پودر فلفل سیاهی که مصرف می کنید خیال تان راحت باشد!