هنگام مطرح شدن یک شکایت در دادگاه توسط خواهان، این حق برای خوانده در نظر گرفته می شود که به دلایل مختلف اعتراض داشته باشد. این موضوع می تواند موجب شود که روند پرونده به طور کلی دگرگون شود. یکی از اعتراضاتی که در این خصوص مطرح می شود، ایراد امر مطروحه نام دارد و کاربرد آن در دعاوی مشابه و در حال پیگیری در دادگاه می باشد. در این خصوص بهتر است با وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید.
امر مطروحه چیست؟
منظور از امر مطروحه این است که خوانده مدعی باشد که دعوای فعلی در دادگاه قبلا بین طرفین در همین دادگاه یا دادگاه دیگری مطرح شده است و یا در حال رسیدگی است. در این صورت وی می تواند اعتراض خود را در خصوص این شکایت با عنوان ایراد امر مطروحه مطرح کند که منجر به صدور رد دعوا توسط قاضی پرونده می شود.
شکایت ایراد امر مطروحه یعنی چه؟
گاهی یک دعوا به صورت همزمان در دادگاه های مختلف در حال رسیدگی است! همچنین این امکان وجود دارد که یک دعوی مرتبط به پرونده در حال رسیدگی مطرح شود. در این حالت خوانده می تواند به این امر اعتراض کند و به آن ایراد امر مطروحه گفته می شود.
بر اساس ماده 84 آیین دادرسی مدنی دادگاه این حق برای خوانده قائل است که در صورت وجود دعوای مشابه علیه وی در دادگاه دیگر یا ارتباط دعوا با پرونده، بتواند اعتراض خود را ثبت کند. در خصوص دعوای مرتبط باید گفت که این دعوا می تواند در شکایت دیگر که در حال جریان است تاثیر گذار باشد.
به عنوان مثال یک شکایت به دلیل تصرف عدوانی شخصی در دادگاه مطرح می شود. حال به صورت همزمان در دادگاه دیگری تقسیم ترکه ملک مورد نظر در جریان باشد. این دو دعوا بر سر یک ملک به دادگاه ارائه شده اند و باهم در ارتباط هستند. در این راستا برای اثبات تصرف عدوانی، ابتدا باید نتیجه تقسیم ترکه مشخص گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید روی لینک کلیک کنید.
شرایط ایراد امر مطروحه
با توجه به مطالبی که ذکر شد باید گفت که شرایط ایراد امر مطروحه برای ارائه این اعتراض باید فراهم باشد. خوانده تنها در صورتی می تواند نسبت به مطرح کردن آن اقدام کند که به صورت دقیق و موثق از پرونده دیگری که مشابه یا مرتبط با پرونده فعلی می باشد، اطلاع داشته باشد.
با توجه به اینکه در لایحه رد دعوا توسط قانونگذار باید تاریخ دعوی قبلی نیز ذکر شود، باید در این خصوص اطلاعات دقیقی وجود داشته باشد و تنها به صورت شفاهی امکان ثبت این اعتراض وجود ندارد. همچنین باید تا انتهای جلسه اول دادرسی برای ثبت این اعتراض اقدام شود. در غیر این صورت دیگر این امکان برای اعتراض خوانده نسبت به خواهان فراهم نمی شود.
عکس العمل دادگاه در خصوص ایراد امر مطروحه
همانطور که ذکر شد بر اساس قانون در خصوص دو دعوی که در دادگاه در جریان هستند و با هم مشابه یا مرتبط هستند امکان اعتراض وجود دارد. حال این سوال مطرح می شود که واکنش دادگاه به ایراد امر مطروحه چیست؟ باید گفت که با توجه به اینکه یک پرونده مرتبط یا مشابه با دعوا درحال رسیدگی در دادگاه است، در نتیجه رسیدگی به شکایت جدید متوقف خواهد شد. این توقف تا زمانی ادامه دارد که رای پرونده در حال بررسی مشخص شود. با صدور حکم پرونده قبلی و با توجه به رای، پرونده جدید توسط قاضی بررسی خواهد شد.
بر همین اساس با توجه به اینکه دادگاه بدوی نسبت به صدور رای اقدام کرده باشد، دعوی جدید از حالت توقف خارج می شود و به آن بر اساس رای دادگاه بدوی رسیدگی می شود. رای نهایی دادگاه دیگر می تواند تکلیف پرونده جدید را نیز مشخص کند.
مهلت طرح ایراد امر مطروحه چقدر است؟
با توجه به اینکه دو پرونده مشابه یا مرتبط در دو دادگاه در حال بررسی باشند، می توان تا پایان جلسه اول دادرسی برای ایراد امر مطروحه اقدام کرد. خوانده تنها تا این زمان مهلت دارد که اعتراض خود را به این موضوع ثبت کند. معمولا بعد از جلسه اول دادرسی زمانی برای دفاع و اعتراض به خوانده داده می شود؛ بنابراین تا وقتی که مهلت دفاع تمام نشده باشد، جلسه اول دادرسی به اتمام نرسیده است.
در صورتی که خوانده از مهلت پیش رو استفاده نکند و از خود دفاع نکند، دیگر امکان مطرح کردن اعتراض بعد از این تایم وجود ندارد و ختم جلسه توسط دادگاه اعلام می شود.
وکیل برای طرح ایراد امر مطروحه
شاید تصور کنید که ثبت اعتراض ایراد امر مطروحه کار بسیار ساده ای است و خوانده می تواند خود به تنهایی و بدون مشورت با وکیل آن را انجام دهد. در حالی که برای این نوع اعتراض باید به برخی از نکات ضروری دقت شود.
خوانده در ابتدا باید اثبات کند که پرونده دیگری از وی در جای دیگری در حال پیگیری است. بدین منظور مشورت با وکیل می تواند تاثیر بسیاری زیادی روی موفقیت در این مسیر داشته باشد. یک وکیل متخصص می تواند راهنمایی های مورد نیاز را برای چگونگی ثبت این اعتراض را به موکل خود بدهد.
لایحه ایراد امر مطروحه
در مواردی که خوانده متوجه می شود که خواهان بدون توجه به رای قبلی دادگاه نسبت به طرح شکایت در این خصوص اقدام کرده است، می تواند لایحه ایراد امر مطروحه را ارائه دهد. بر اساس بند 2 ماده 88 قانون آیین دادرسی مدنی اگر عنوان و خواسته دعوا دقیقا مشابه با دادخواست قبلی باشد و در این خصوص رای صادر شده باشد، وی می تواند این اعتراض را ثبت کند. در این صورت قاضی نیز باید نسبت به صدور قرار رد دعوا اقدام کند.
تنظیم لایحه حقوقی صدور رد دعوا و ایراد امر مطروحه امری کاملا تخصصی است و باید توسط افراد آشنا به مسائل حقوقی ارائه شود. در این لایحه باید به این موضوع اشاره شود که دعوای مطروحه قابل ایراد می باشد و به همین دلیل این امکان وجود ندارد که در دادگاه مجددا مورد بررسی قرار بگیرد.
در این صورت باید مشخص شود که خواهان در چه تاریخی نسبت به ثبت دعوایی مشابه اقدام کرده است و نام شعبه رسیدگی به پرونده نیز باید مشخص شود. با توجه به مشابه بودن دادخواست قانونگذار قادر به استماع مجدد دعوی نیست و بر اساس ماده 89 قانون دادرسی مدنی امکان رسیدگی به این پرونده در دادگاه وجود ندارد.
ایراد امر مطروحه کیفری
هنگامی که اعتراضی مبنی بر ایراد امر مطروحه مطرح می شود می تواند از جنبه های مختلف بررسی شود. ایراد امر مطروحه کیفری اشاره به این دارد که اعتراض خوانده موجب شود که خواهان مجرم شناخته شود و برای وی مجازات تعیین شود. در این صورت بهتر است با وکیل کیفری در این خصوص مشورت شود.
ایراد امر مرتبط و ایراد امر مختومه نیز در این صورت قابل بررسی هستند. در سایت دادخواه وکالت، به طور کامل این موضوع را بررسی کردیم که می توانید با مطالعه آن اطلاعات کامل تری بدست آورید.
کلام آخر
قبل اینکه یک شکایت توسط خواهان مطرح شود باید بررسی های لازم در این خصوص صورت بگیرد که پرونده در جای دیگری در حال پیگیری نباشد. این امکان وجود دارد که یک پرونده در دادگاه مورد بررسی قرار گرفته است و رای نهایی نیز صادر شده باشد. در نتیجه نباید در این خصوص دعوی دیگری علیه خوانده مطرح کرد چراکه امکان ایراد امر مطروحه توسط خوانده وجود دارد و وی می تواند به این امر اعتراض کند.