بعضی از آدمها در زمان عصبانیت به غذا خوردن پناه میبرند و به اصطلاح پرخوری عصبی دارند اما میتوان با رعایت یک سری نکات تغذیه ای از این موضوع جلوگیری کرد.
ریز نکات مهم تغذیه ای برای وقتی عصبانی هستید
تسکین عصبانیت با خوردن غذا می تواند از چند جهت نتیجه معکوس داشته باشد ؛ وقتی عصبانی هستیم، اغلب غذا های ناسالم را انتخاب می کنیم و علاوه بر این، افزایش احساسات ما، منجر به یک حالت تمایل به فرار از موقعیتی که داریم می شود و در چنین شرایطی، هاضمه عملکرد مطلوبی نخواهد داشت و این مسئله ممکن است باعث مشکلاتی مانند اسهال یا یبوست شود. در ادامه این بخش از بهداشت و سلامت مواد غذایی و نوشیدنی هایی که در زمان عصبانیت نباید و باید مصرف کنید را لیست کرده ایم.
مواد غذایی هستند که قند خون را تنظیم می کنند و کمک می کنند تا بر اعصاب خود مسلط باشید بهمین دلیل مصرفشان در مواقع خشم و عصبانیت توصیه می شود. گاز زدن هویج، کرفس و... در هنگام عصبانیت احساس آرامش را در فرد ایجاد می کند. اگر از افرادی هستید که هنگام عصبانیت دچار افزایش فشار خون می شوید بهتر است کرفس بخورید زیرا کرفس فشار خونتان را کاهش می دهد و به کاهش اضطراب و افزایش آرامشتان کمک می کند. موز سرشار از پتاسیم و منیزیم است و در نتیجه می تواند برای ایجاد حس آرامش بسیار مفید باشد. دمنوش هایی مثل دمنوش چای سبز، دمنوش لیمو، دمنوش گل محمدی، دمکرده بابونه و گل گاو زبان و ...در ایجاد حس آرامش در فرد عصبانی موثر است و دارای خواص آرامش بخش و تسکین دهنده اعصاب هستند. دانه های کدو تنبل قند کمی دارند و حاوی منیزیم زیادی هستند پس خوردن آنها به کاهش عصبانیت کمک می کند. بادام هندی نیز به فرد عصبی در کنترل این حالات ناخوشایند کمک خواهد کرد. برگهای سبز تیره سبزی ها سرشار از اسید فولیک می باشد، اسید فولیک جزء خانواده ویتامین های B تقسیم بندی می شود که در یک پیمانه اسفناج پخته حدود 200 میکروگرم از این ویتامین وجود دارد. یکی از علل افسردگی به دلیل کمبود اسید فولیک است. حاوی مقادیر زیادی فولات هستند و با خوردن آن ها در بدن سروتونین تولید می شود. سروتونین باعث می شود که مدت طولانی تری احساس سیری بکنید و کمتر به علت عصبانیت سراغ غذا بروید. این میوه های پرخاصیت در آرام شدن اعصاب و ریلکس شدن فرد تاثیر قابل توجهی دارند. خرما، کشمش و دیگر خوراکی هایی که شیرینی سالم دارند ، می توانند در افزایش حس آرامش افراد نقش داشته باشند. غلات کامل و سبوسدار منابع غنی ویتامین های گروه B هستند که دریافت کافی و به اندازه آنها در ثبات روحی و خلقی و پیشگیری از استرس و افسردگی نقش مهمی دارد. سبزیجات با رنگ سبز تیره و مواد غذایی مانند انواع لوبیا، پرتقال و... سرشار از اسید فولیک می باشند، کمبود اسید فولیک منجر به حالاتی مانند خستگی، تحریک پذیری و آشفتگی می شود. مرکبات از منابع غنی ویتامین C هستند که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و سبب مقابله با بیماری ها و شرایط استرس زا در فرد می شود. اسیدهای چرب امگا3 اختلالاتی نظیر افسردگی، پرخاشگری و اضطراب را در فرد کم می کند. مواد لبنی مانند شیر و ماست حاوی اسیدآمینه ای به نام تریپتوفان هستند که طی مراحلی در مغز تبدیل به سروتونین می شود که باعث کاهش استرس و حفظ آرامش در فرد می شود. به دلیل دارا بودن ویتامین E از صدمات اکسیداتیو ایجاد شده توسط بتا آمیلوئید در ساختمان سلول حمایت می کنند و کاهش عصبانیت را در پی دارد. غذاهای پروتئینی سبب افزایش دوپامین و اپی نفرین می شوند و به دلیل دارا بودن تریپتوفان که پیشاز سروتنین است، قادر به افزایش سطح این ماده در مغز هستند که سروتونین از عوامل آرامش به حساب می آید. روغن زیتون، بادام، گردو، و آووکادو روغن زیتون ،بادام و گردو و...به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا 6 برای حفاظت از سیستم عصبی و بهبود افسردگی توصیه می شود. گاهی به اشتباه خوردن یک ماده غذایی در شرایط حساس و عصبانیت میتواند کربوهیدرات ها از قندها، نشاسته ها و فیبرها تشکیل شده اند. مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات بالا برای مدت کوتاهی سطوح انرژی بدن را افزایش می دهد اما چند ساعت پس از غذا خوردن، ممکن است افت احساسی ناشی از افت سطوح قند خون را تجربه کرده و بدخلق شوید. بر اساس توصیه طب سنتی حذف کردن یا به حداقل رساندن موادغذایی که بر روی کبد شما تأثیر می گذارد می تواند به کاهش بروز عصبانیت در شما کمک کند. افزایش ناگهانی قند خون به دنبال مصرف قند های ساده و به دنبال ترشح انسولین و کاهش قند خون می تواند منجر به استرس و عصبانیت در فرد شود. کافئین موجود در چای ، نوشابه ، قهوه و... می تواند در افراد باعث تحریک و استرس شود.مصرف زیاد نوشیدنی های کافئین دار به دلیل سرعت جذب بالا می تواند باعث تحریک سیستم اعصاب مرکزی و رهایی هورمون های استرس، افزایش ضربان قلب، فشار خون، بی خوابی و اضطراب شود. مصرف مواد غذایی با طبع گرم مانند زنجبیل، دارچین، فلفل، خردل، عسل کهنه، خرمای خشک، آجیل، سیر و پیاز تند سبب افزایش عصبانیت و تغییر خلق و خو در فرد می شود. دیگر غذاهایی که نباید در زمان عصبانیت بخورید:خوراکی و مواد غذایی که باید بخوریم
برخی سبزیجات
موز
برخی دمنوش ها
بادام هندی و دانه های کدو تنبل
اسفناج پخته شده
ذرت بو داده و بادام زمینی
بلوبری و آووکادو
مواد خوراکی دارای شیرینی طبیعی
غلات کامل و سبوسدار
مواد غذایی سرشار از اسیدفولیک
مرکبات
منابع غنی امگا 3
لبنیات کم چرب
روغن آفتابگردان و جوانه گندم
بوقلمون، مرغ و ماکیان
دیگر خوراکی های مناسب افراد عصبی
خوراکی و مواد غذایی که نباید بخوریم
مواد غذایی حاوی کربوهیدرات بالا
مواد غذایی خیلی چرب
قند های ساده و مواد دارای نمایه گلیسمی بالا
نوشیدنی های کافئین دار
مواد غذایی با طبع گرم