رژیم غذایی و خوراکی ها کلاژن ساز ارتباط مستقیم با سلامتی و زیبایی پوست ما دارند. اگر میخواهید همیشه پوستی جوان داشته باشید باید منایع خوراکی کلاژن ساز را بشناسید. در این مطلب با ما همراه باشید تا با این خوراکی ها بیشتر آشنا شوید.
برای افزایش تولید کلاژن باید غذاهایی بخورید که حاوی ویتامین C، آمینواسید های گلیسین و پرولین باشند. این که تصور می شود غذاهای حاوی کلاژن می توانند تولید کلاژن را افزایش دهند یک باور غلط رایج است. چون ساختار این ماده پس از هضم در بدن کاملا شکسته می شود و به اسیدهای آمینه سازنده آن تجزیه می شود.اگر می خواهید تولید کلاژن را در بدن خود افزایش دهید این کار با انتخاب غذاهای مناسبی که حاوی ترکیبات پایه این ماده هستند امکان پذیر است.
چرا بدن شما نیازمند کلاژن است؟
کلاژن پروتئین مهمی است که در سراسر بدن به وفور یافت می شود. اغلب به عنوان چسبی که بدن را با هم و منسجم نگه می دارد در نظر گرفته می شود. کلاژن مسئول تامین نرمی پوست، کند کردن علائم خاص پیری و کاهش درد مفاصل در بدن شماست. با این حال، با افزایش سن، تولید کلاژن شروع به کاهش یافتن می کند و باعث می شود که علائمی چون درد مفاصل، چین و چروک پوست و ضعیف شدن غضروف ها پدیدار گردد. عوامل دیگری مانند مثل سیگار کشیدن، قرار گرفتن در معرض آفتاب و رژیم غذایی نامناسب نیز می توانند در تولید کلاژن نقش منفی داشته باشند و تولید آن را با اختلال مواجه می کنند.خوشبختانه، روش های زیادی وجود دارند که می توانند به افزایش سطح کلاژن کمک کنند. استفاده از یک مکمل کلاژن شاید موثرترین و بهترین راه برای افزایش سطوح کلاژن باشد، اما مصرف انواعی از غذاها که حاوی کلاژن هستند، گزینه دیگری برای افزایش سطح کلاژن است. برخی تحقیقات نشان می دهند که استفاده از یک مکمل کلاژن یا افزایش مصرف منابع غذایی کلاژن دار می تواند در موارد زیربه شما کمک کند:
- ارتقا سلامت روده
- کاهش درد مفاصل
- کاهش ریزش مو
- بهبود الاستیک پوست
- افزایش توده عضلانی
- جلوگیری از از دست دادن استخوان
- بهبود سلامت قلب
کلاژن از پروکلاژن تولید می شود. پروکلاژن هم از ترکیب آمینواسید های گلیسین و پرولین تشکیل می شود. با تأمین این مواد در بدن تان به اندازه ی کافی می توانید به تولید این پروتئین ارزشمند کمک کنید. در ادامه غذاهایی معرفی کردیم که برای تولید کلاژن به آنها نیاز دارید. سبزیجات سبز تیره مثل اسفناج و کلم و سبزی خوردن حاوی فیتوکمیکال ها هستند که حاوی آنتی اکسیدان و ترکیبات ضدالتهاب متعددی هستند. ویتامین C موجود در این سبزیجات تولید کلاژن را در بدن افزایش داده و پوست را تقویت می کنند. آنتی اکسیدان های موجود در این سبزیجات نیز پوست و موها را تقویت کرده و از آن ها در مقابل آسیب و اشعه های مضر خورشید محافظت می کنند. ویتامین C موجود در مرکبات علاوه بر اینکه یک آنتی اکسیدان قوی است، برای پیوند آمینو اسیدهای این پروتئین ضروری بوده و به این ترتیب به تعمیر و بازسازی سلول های پوست کمک کند. به همین دلیل توصیه می شود که برای پیشگیری از چین و چروک پوست، مرکباتی مانند پرتقال، لیموترش، گریپ فروت و… به میزان کافی در برنامه غذایی گنجانده شود. دانه کدو تنبل یکی از غنی ترین منابع عنصر روی است. روی به عنوان یک کوآفکتور برای سنتز کلاژن عمل می کند. مطالعات نشان داده است که مکمل های روی به کاهش سرعت تخریب کلاژن کمک می کنند. سایر منابع گیاهی شامل روی مانند اسفناج، گردو، بادام زمینی و بادام نیز خاصیتی مشابه دارند. سالمون یا قزل آلای وحشی، یک منبع غنی روی است که پروتئین مورد نیاز برای سنتز کلاژن را فعال می کند. همچنین یک منبع عالی از اسیدهای چرب ضروری امگا 3 است که برای کاهش التهاب و ایجاد سلول های سالم پوست ضروری است. بدن ما نمی تواند امگا 3 تولید کند، بنابراین باید آنها را از منابع غذایی دریافت کنیم. با اینکه وقتی حرف از ویتامین C می شود، مرکبات به عنوان مدعیان اصلی در میدان حاضر می شوند، باید گفت خانواده توت ها منبعی کم نظیر هستند که حتی در رقابت با مرکبات پیروز هم می شوند. ویتامین C موجود در توت فرنگی در واقع از میزان ویتامین C پرتقال در همان حجم بیشتر است. تمشک، زغال اخته و شاه توت نیز منابع سرشار ویتامین C هستند. انواع توت همچنین سرشار از آنتی اکسیدان هستند که از پوست در برابر آسیب محافظت می کنند. حتماً دلیلی دارد که بسیاری از مکمل های کلاژن از گوشت مرغ تهیه می شوند. این گوشت سفید و خوش طعم حاوی مقدار زیادی مواد مغذی است. اگر تا به حال یک مرغ کامل را برش زده باشید، حتماً متوجه بافت های پیوندی بسیاری در آن شده اید. این بافت های پیوندی گوشت مرغ را به یک منبع غنی از کلاژن خوراکی تبدیل کرده است. سیر چیزی بیش از طعم و مزه به غذاهای سرخ کرده و پاستا اضافه می کند؛ با استفاده از سیر می توانید به افزایش تولید کلاژن در بدن خود کمک کنید. البته مهم است که بدانید کمک به تولید کلاژن به میزان مصرف شما هم بستگی دارد و اگر خیلی اهل سیر خوردن نیستید، زیاد نمی توانید روی خاصیت کلاژن سازی آن حساب کنید. سیر مزایای فراوان دیگری هم دارد که حضور آن را در رژیم غذایی شما ارزشمند می کند. با این وجود ممکن است شما هم شنیده باشید که باید در مصرف سیر اندازه را نگه داشت و محتاط بود. واقعیت این است که مصرف سیر در مقدار متعارف بی خطر است، اما سیر بیش از حد (به خصوص خام) ممکن است باعث سوزش سر دل، ناراحتی معده یا افزایش خطر خونریزی به ویژه در صورت مصرف همزمان داروهای رقیق کننده خون شود. یکی دیگر از منابع نه چندان مشهور ویتامین C گوجه فرنگی است. یک گوجه فرنگی متوسط می تواند تا ۳۰ درصد از این ویتامین مهم برای تولید کلاژن را تامین کند. گوجه فرنگی همچنین دارای مقادیر زیادی لیکوپن است که یک آنتی اکسیدان قوی برای محافظت از پوست به حساب می آيد. تخم مرغ یکی دیگر از منابع طبیعی کلاژن است. پوست تخم مرغ و زرده آن حاوی کلاژن هستند. در حقیقت، استفاده از پوست تخم مرغ یک درمان طبیعی برای افزایش سلامت مفاصل به خاطر محتوای سلول های سازنده کلاژن است. علاوه بر این، تخم مرغ نیز دارای مقدار بالایی از گوگرد است که برای تولید کلاژن لازم است. گوگرد به حذف سموم از بدن کمک می کند. نه تنها برای درمان آکنه، بلکه برای سنتز کلاژن به دلیل محتوای بالای ویتامین آ خوب هستند. در حقیقت، هویج کمک می کند تا کشش پوست افزایش یابد، کلاژن را احیا میکند و جریان خون به پوست را افزایش می دهد. مصرف هویج تولید چربی را کاهش می دهد. طبق مطالعه، اسپیرولین نوعی جلبک آبی - سبز است که می تواند به عنوان مکمل بهداشتی به کار رود. علاوه بر غنی بودن در آهن، یک قاشق چای خوری از اسپیرولین نیز حاوی محتویات بالایی از مشتقات گلایسین و پرولین است. اسپیرولین منبع بزرگی از مس نیز هست که یکی از مهم ترین مواد معدنی تولید کلاژن است. مطالعات نشان داده رژیم غنی از گوگرد - کلاژن بیشتری تولید کرده است. غذاهای حیوانی مثل تخم مرغ، گوشت گاو، مرغ و محصولات لبنی، همه منابع بزرگی از گوگرد و برای تولید کلاژن مورد نیاز هستند. هم چنین مهم است گوگرد سبزیجات را مصرف کنید. برخی از منابع غنی سبزیجات، سیر، بروکلی، پیاز، کلم بروکسل، کلم و غیره هستند. بذر کتان منبع اسیدهای چرب امگا 3 و فیبر هستند. از آنجا که سلول های پوست توسط یک لایه چربی پوشانده می شوند، لایه چربی قوی تر می شود و به کاهش خطوط و چروک کمک می کند. علاوه بر این اسیدهای چرب، امگا 3 به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی ورشد مغز کمک می کنند. با آسیب زدن به پوست، تابش بیش از حد اشعه یو وی جهش های ژنتیکی ایجاد شده که منجر به سرطان پوست می شود. باید غذاهایی را مصرف کنید که حاوی مقدار زیادی امگا 3 هستند، و باعث افزایش تولید کلاژن، کاهش خطرات سرطان پوست شود. بذر کتان نیز غنی از گوگرد هستند، که برای تولید کلاژن نیز ضروری است. انواع مختلفی کلم وجود دارد آنتی اکسیدان هایی مثل تیوسیانات، لئوتئین، زاگزانتین دارد الاستیسیته پوست را بهبود می بخشد. کلم حاوی اسید فولیک، فیبر، ویتامین ب، آهن، کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، منگنز نیز هست همچنین ویتامین ک موجود متابولیسم را افزایش و احتمال ابتلا به آلزایمر را کاهش می دهد. یکی از علل اصلی سالخوردگی پوست، رادیکال های آزاد است که بافت های پوست را تجزیه می کند این آنتی اکسیدان ها به خنثی کردن رادیکال های آزاد کمک می کنند. آلو حاوی مقدار بالای آنتی اکسیدان ها هستند. بنابراین روزانه 5 تا 6 آلو بخورید. در واقع، آلو به عنوان یکی از بهترین منابع کلاژن شناخته می شود. بوقلمون علاوه بر بهبود پوست، کاهش خشکی و التهاب سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و روی موجود در آن فشار خون بالا را کاهش و احتمال حمله قلبی وسکته را کاهش می دهد اگر می خواهید کلاژن بالا رود 2تا3 بار در هفته بوقلمون مصرف کنید. لوبیا حاوی اسید است که به عنوان ماده ضد پیری شناخته شده این اسید می تواند آب را نگه دارد و چین و چروک را کم تر کند. علاوه بر این، اسید می تواند رطوبت پوست را افزایش دهد در نتیجه پوست را صاف و مرطوب نگه می دارد، کشش پوست، رشد سلول های پوست، سنتز کلاژن را افزایش داده و مفاصل سالم را حمایت می کند. اگر می خواهید قدرت کلاژن سازی بدن را افزایش دهید باید غذاهای نامبرده را در برنامه غذایی داشته باشید. اگر به این مواد غذایی علاقه ندارید، به یاد داشته باشید که هیچ منبع دیگری وجود ندارد تا مواد مغذی مورد نیاز بدن شما را تأمین کند. در نتیجه یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین و تهیه شده از منابع گیاهی یا حیوانی، می تواند به تولید آمینواسیدهای ضروری بدن کمک بسیاری کند.کدام مواد غذایی برای تولید کلاژن موثر است؟
سبزیجات سبز تیره
مرکبات
دانه کدو تنبل
ماهی سالمون
انواع توت
گوشت مرغ
سیر
گوجه فرنگی
تخم مرغ
هویج
اسپیرولینا
غذاهای گوگردی
بذر کتان
کلم
آلو
بوقلمون
لوبیا
سخن پایانی