با آمدن فصل گرما و شروع شدن بهار، برگ های درختان بسیار شفاف و تازه هستند. اگر قصد تهیه دلمه ترکیه ای را دارید، بهتر است در فصل بهار این کار را انجام دهید. برگ مو مهم ترین مواد برای ساخته دلمه ترکیه ای می باشد. در طرز تهیه دلمه ترکیه ای با ما همراهی بفرمایید.
دلمه برگ مو ترکیه ای که در زبان ترکی به «یالانجی دولما» هم معروف است، جزو انواع دلمه و پیش غذاهای محبوب ترک ها، در تمام دنیا است. در میان دلمه های موجود هم دلمه با برگ مو طرفداران بیشتری دارد و البته به عنوان یک غذای فصلی هم شناخته می شود. یعنی درست کردن این دلمه معمولا متعلق به زمانی است که برگ های درخت انگور، سبز یا به اندازه کافی بزرگ می شوند. البته می توانید برای تهیه دلمه برگ مو، در دیگر فصل ها از برگ های کنسرو مو استفاده کنید. در مورد مواد به کار رفته در طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه ای هم تنوع زیاد است.
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو ترکیه ایی
- برنج ۲.۵ پیمانه
- پیاز ۲ عدد
- گوشت چرخ کرده ۳۰۰ گرن
- رب گوجه فرنگی ۱ ق عذا خوری
- رب فلفل ۱ ق غذا خوری
- ریحان خشک شده ۱ ق غذا خوری
- سماق ۱ ق غذا خوری
- برگ مو به مقدار لازم
- روغن زیتون به مقدار لازم
- نمک، فلفل سیاه، زیره، فلفل چیلی به مقدار لازم
مواد لازم برای تهیه سس مخصوص دلمه برگ مو ترکیه ای
- رب ۱ ق غذا خوری
- رب انار ق چای خوری
- نمک و روغن زیتون به مقدار لازم
طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه ای با گوشت چرخکرده
ابتدا برنج را با آب گرم و کمی نمک خیس کنید و در ظرف بریزید با کمی آب بگذارید تا کمی نرم شود و بعد آبکش کنید. دقت کنید نیاز نیست خیلی برنج نرم و شفته شود همین که مغز آن نرم شد آبکش کنید و کنار قرار دهید.در ادامه پیاز را پوست بگیرید و نگینی ریز خرد کنید و داخل تابه به همراه کمی روغن زیتون تفت دهید تا سبک شود و بعد گوشت چرخ کرده را اضافه کنید و تفت دهید تا گوشت خوب سرخ و تغییر رنگ دهد و بعد ادویه های گفته شده اضافه کنید و هم بزنید تا عطر ادویه ها بلند شود.
حالا باید رب فلفل و گوجه فرنگی را اضافه کنید و تفت دهید تا بوی خامی رب ها گرفته شود. در ادامه نوبت اضافه کردن برنج و ریحان خشک شده می باشد و بعد از ۱ دقیقه مواد را از روی حرارت بردارید. داخل یک قابلمه آب ریخته و بعد از جوش آمدن برای ۱ دقیقه برگ مو را داخل آب قرار دهید تا کمی نرم شود و بعد آبکش کنید.
برگ ها را روی نایلون قرار دهید دهید مقدار از مواد دلمه را روی آن قرار دهید. مواد دلمه را بهتر است با دست شبیه به یک مخروط کنید و وسط دلمه قرار دهید و بعد دو طرف دلمه را وسط بیاورید و رول کنید. داخل قابلمه مورد نظر باید چند برگ و کمی روغن ریخته و مواد دلمه را به صورت عمودی یا افقی به طور فشرده کنار هم قرار دهید و یک جسم سنگین روی آن قرار دهید و ۱/۲ پیمانه آب ریخته و نیم ساعت با حرارت کم بگذارید تا پخته شود. برای تهیه سس باید مواد سس را با آب رقیق کنید و روی دلمه ریخته و اجازه دهید تا سس غلیظ شود و داخل دیس برگردانید.
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو روش دوم
- برگ مو/ به تعداد لازم
- پیاز متوسط/ ۲ عدد
- گوشت چرخ کرده (مخلوط گوشت گوسفند و گوساله)/ ۳۰۰ گرم
- رب گوجه فرنگی (پوره گوجه فرنگی)/ ۲ قاشق سوپ خوری
- برنج/ یک پیمانه
- روغن زیتون/ به مقدار لازم
- لپه نیم پز شده/ نصف پیمانه
- سیر ساطوری شده/ یک حبه
- نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه کاری/ به میزان لازم
- سبزی معطر (نعناع، شوید، ریحان)/ از هر کدام یک قاشق سوپ خوری
روش تهیه دلمه ترکیه ای روش دوم
لپه ها را بعد از شستن به همراه مقداری آب روی شعله گاز بگذارید تا بپزد، البته بهتر است آن را از شب قبل خیسانده باشید.سپس پیاز نگینی خرد شده را در داخل تابه ای و با کمی روغن تفت دهید تا سرخ شود، سیر های ساطوری شده را نیز به پیاز اضافه کنید.بعد از استشمام عطر سیر، گوشت چرخ کرده را اضافه کرده و تفت دهید، حال بعد از سرخ شدن گوشت، می توانید ادویه های دیگر را بیفزایید و هم بزنید تا مخلوط شما یکدست شود و بعد دو قاشق غذا خوری رب را اضافه کنید.در مرحله بعدی برنج را باید بعد از نیم پز شدن و آبکش کردن به مخلوط مواد قبلی اضافه کنید و بعد لپه های پخته شده را بیفزایید، سپس مقداری آب به مواد افزوده و اجاز دهید آب آن تبخیر شده و مواد به طور کامل پخته شوند و بعد سبزی های معطر را اضافه کنید.
در مرحله آخر طرز تهیه دلمه ترکیه ای ، باید برگ مو ها را بر روی یک سطح صاف پهن کرده و بعد یک قاشق غذا حوری مواد آماده شده را داخل هر یک از برگها بریزید، سپس آنها را به شکل دلخواه بپیچید و همه دلمه ها را به طور مرتب و در کنار هم داخل قابلمه ای بچینید، بعد مقدار ۲ تا ۳ قاشق غذا خوری رب گوجه را با آب جوش مخلوط کرده و روی دلمه ها بریزید، اکنون حرارت زیر قابلمه را کم کنید تا دلمه ها به آرامی پخته شده و آماده شوند.