میوه خارگیل یا دوریان (به انگلیسی : Durian Fruit) یک میوه منحصر به فرد استوایی است.
خارگیل در آسیای جنوب شرقی محبوب است جایی که به آن سلطان میوه ها می گویند. خارگیل دارای مواد مغذی بسیار بالایی است و بیشتر از سایر میوه ها مواد مغذی دارد.
در ادامه این مقاله با فواید دارویی و درمان میوه خارگیل یا دوریان برای سلامتی بدن و همچنین عوارض و مضرات و روش های استفاده از آن آشنا می شوید. با ما همراه باشید؛
میوه خارگیل چیست؟
خارگیل یک میوه استوایی است که به دلیل اندازه بزرگ و پوسته بیرونی تیغ دار و سخت متمایز می شود.
خارگیل بوی تند و گوشت خامه ای با دانه های درشت دارد. رنگ گوشت میوه می تواند متفاوت باشد معمولا زرد یا سفید است اما می تواند قرمز یا سبز نیز باشد.
خارگیل در مناطق گرمسیری در سراسر جهان به ویژه در کشورهای آسیای جنوب شرقی مالزی، اندونزی و تایلند رشد می کند.
این میوه می تواند تا 30 سانتی متر طول و 15 سانتی متر عرض داشته باشد. هر میوه خارگیل معمولی حدود 2 فنجان (486 گرم) پالپ خوراکی دارد.
فواید و مزایای خارگیل برای سلامتی بدن
1. سرشار از مواد مغذی است
خارگیل در مقایسه با اکثر میوه های دیگر دارای مواد مغذی بسیار بالایی است.
یک فنجان (243 گرم) پالپ میوه مواد مغذی زیر را فراهم می کند :
- کالری : 357
- چربی : 13 گرم
- کربوهیدرات : 66 گرم
- فیبر : 9 گرم
- پروتئی : 4 گرم
- ویتامین C : حدود 80 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
- تیامین : 61 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
- منگنز : 39 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
- ویتامین B6 : حدود 38 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
- پتاسیم : 30 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
- ریبوفلاوین : 29 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
- مس : 25 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
- فولات : 22 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
- منیزیم : 18 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
- نیاسین : 13 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
این مشخصات مواد مغذی خارگیل را به یکی از مغذی ترین میوه ها در سراسر جهان تبدیل می کند.
همچنین سرشار از ترکیبات گیاهی سالم از جمله آنتوسیانین ها، کاروتنوئیدها، پلی فنول ها و فلاونوئیدهاست. بسیاری از اینها به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند.
تمام قسمت های خارگیل – برگ ها، پوست، ریشه و میوه – در طب سنتی مالزی برای درمان بیماریهای مختلف از جمله تب بالا، یرقان و بیماریهای پوستی استفاده شده است.
2. خطر سرطان را کاهش می دهد
آنتی اکسیدان های خارگیل ممکن است رادیکال های آزاد محرک سرطان را خنثی کنند. در یک مطالعه لوله آزمایش عصاره خارگیل از گسترش سویه ای از سلول های سرطان سینه جلوگیری کرد.
3. از بیماری قلبی جلوگیری می کند
چندین ترکیب موجود در خارگیل ممکن است به کاهش سطح کلسترول کمک کرده و خطر تصلب شرایین یا سخت شدن شریان ها را کاهش دهد.
4. با عفونت مبارزه می کند
پوست خارگیل حاوی ترکیباتی است که خواص ضد باکتریایی و ضد مخمری دارد.
5. قند خون را کاهش می دهد
خارگیل نسبت به بسیاری از میوه های استوایی دیگر شاخص گلیسمی (GI) پایین تری دارد به این معنی که ممکن است سطح قند خون را کمتر افزایش دهد.
در حالی که این مطالعات امیدوارکننده است بسیاری از آن ها بر روی حیوانات یا در لوله های آزمایش انجام شده است. تا زمانی که مزایای سلامتی خارگیل توسط مطالعات کنترل شده در افراد تایید نشده باشد نمی توان ادعای محکمی داشت.
عوارض و مضرات خارگیل
مصرف خارگیل همزمان با الکل می تواند مشکلاتی ایجاد کند.
دانشمندان بر این باورند که ترکیبات گوگرد مانند موجود در خارگیل ممکن است از تجزیه الکل توسط آنزیم های خاصی جلوگیری کند و باعث افزایش سطح الکل در خون شود.
این می تواند منجر به علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ و تپش قلب شود.
برای ایمنی از خوردن خارگیل و نوشیدن الکل به طور همزمان خودداری کنید.
نحوه خوردن میوه خارگیل
باز کردن پوسته سخت و تیغ دار خارگیل اغلب به دستکش برای محافظت از دستان شما نیاز دارد.
قبل از اینکه به آرامی گوشت دوریان را بردارید باید پوست را با چاقو ببرید و با دست باز کنید.
سپس می توانید میوه را تازه بخورید، همراه با برنج بخورید یا به عنوان یک ماده در غذاهای مختلف استفاده کنید.
گوشت خارگیل به صورت منجمد نیز فروخته می شود که کمی بافت آن را تغییر می دهد و آن را شل تر و رشته ای تر می کند.
از خارگیل در تنقلاتی مانند آب نبات نیز استفاده می شود. با این حال در حالی که این ممکن است نمونه ای از طعم آن را به شما بدهد مزایای سلامتی را برای شما به ارمغان نمی آورد.
روش های استفاده از خارگیل در رژیم غذایی
از خارگیل در غذاهای شیرین و خوش طعم استفاده می شود. هم گوشت خامه ای و هم دانه ها خوراکی هستند اگرچه دانه ها باید پخته شوند.
طعم آن به عنوان طعمی مانند پنیر، بادام، سیر و کارامل به یکباره توصیف شده است.
از خارگیل برای تهیه مواد غذایی زیر استفاده می شود :
- آبمیوه
- دانه ها به صورت آب پز یا بو داده
- سوپ
- آب نبات، بستنی و دسرهای دیگر
چرا خارگیل بوی بدی دارد؟
نظرات در مورد بوی خارگیل متفاوت است. برخی از مردم آن را دوست دارند در حالی که برخی دیگر از آن متنفرند.
بو بسیار قوی است و به عنوان ترکیبی از گوگرد، فاضلاب، میوه، عسل و پیاز برشته و پوسیده توصیف شده است.
مطالعه ای بر روی ترکیبات معطر موجود در دوریان 44 ترکیب فعال را نشان داد که برخی از آن ها در ایجاد رایحه های کارامل، تخم مرغ فاسد، میوه و چاشنی سوپ نقش دارند.
بوی این میوه آنقدر قوی است که در بسیاری از هتل ها و سیستم های حمل و نقل عمومی در جنوب شرقی آسیا ممنوع است.
خلاصه
خارگیل سرشار از مواد مغذی سالم از جمله ویتامین های B، ویتامین C، مواد معدنی، ترکیبات گیاهی، چربی های سالم و فیبر است.
با این حال بو و طعم آن ممکن است برای همه مناسب نباشد.