برای تجربه طعم میوه بار سفر ببندیم؟ عجیب است اما غیر ممکن نیست. تجربههای بسیاری در دنیا وجود دارد که برای لمس آنها باید کوله بار سفر بست. میوههای استوایی از آن دست مزههایی است که تجربه کردنش به ریسک و هزینههای یک سفر طولانی هم میارزد. خارگیل یا دُریان (Durio)، ترگیل یا منگوستین (Mangosteen fruit)، مژکی یا سرخالوی مژکی (Nephelium lappaceum) ، چشالو یا چشالوی حقیقی (Dimocarpus longan) و میوه اژدها یا دراگون فروت معادلهای عجیب و دست پخت فرهنگستان ادب فارسی برای نام برخی از میوههای معروف استوایی است. حالا اگر این اسمها و طعمی که نمیدانید چیست، شما را مشتاق یک سفر خاص میکند، کوالالامپور، پایتخت کشور مالزی بهترین گزینه است.
خارگیل یا دُریان (Durio) ؛ پادشاه بدبوی میوهها[/caption]
خارگیل
میوه دوریان به پادشاه بدبوی میوهها شناخته میشود. این میوه که در فارسی معادل خارگیل برای آن انتخاب شده، یکی از معروفترین میوههای استوایی است که در مالزی، اندونزی و برونئی یافت میشود. برخی میگویند که خارگیل بوی گاز میدهد اما برخی ماجرا را جدیتر میدانند و بوی آن را به بوی لاشه گندیده میوه یا جورابی کپک زده تشبه میکنند و به همین دلیل سمتش نمیروند و ورود آن به هواپیما و برخی هتلها در مالزی ممنوع شده است اما همین بوی بد یک میوه میتواند گردشگران تجربهگرا را به خود جلب کند تا مزه خاص این میوه را تجربه کنند. برخی میگویند خارگیل بوی جهنم و طعم بهشت دارذ، طعمی که البته حامل ویتامینهای مختلف و فواید فراوان نیز هست.
میوه اژدها ؛ میوه اژدها در شب شکوفه میکند و به شکوفه آن ملکه شب میگویند[/caption] میوه اژدها نام پرطمطراق دراگون فروت است که روی کاکتوس رشد میکند. اسمش و عکسش حسابی تعجب برانگیز است اما مزههاش را باید گذاشت بر عهده تفسیر کسانی که تجربه مزه کردنش را دارند. میوه اژدها رنگهای مختلف در طول دوره رشد خود دارد. میوه اژدها تنها در شب شکوفه میکند و شکوفههای آن بزرگ و سفید هستند که معمولاً «گل شب» یا «ملکه شب» نامیده میشوند. منگوستین که نام ترگیل را گرفته ملکه میوههاست منگوستین که نام ترگیل را گرفته یکی دیگر از میوههایی است که ایرانیها را در قیافه و اسم یاد میوه ازگیل میاندازد. این میوه کوچک با هسته سفید یکی دیگر از میوههای خاص است که در این سفر میتوانید مزه آن را تجربه کنید. بسیار طعم آن را شگفتانگیز توصیف کردهاند و برخی نیز آن را ملکه میوهها نام دادهاند. میوه ترگیل گرد و کمی کوچکتر از توپ تنیس و به قطر سه و نیم تا هفت ونیم سانتیمتر است و رنگ آن بنفش تیره و گاه بنفش مایل به قرمز است؛ قطر پوستهٔ آن 6 تا 10 میلیمتر و در مقطع عرضی به رنگ قرمز است. بخش خوراکی آن نرم و سفیدرنگ است و ممکن است بدون دانه یا دارای یک تا پنج دانه باشد. گیاه این میوه در مالزی و تایلند و اندونزی و جنوب هند میروید. درختی که دستههای چشالو از آن آویزان است بسیار منظره زیبایی دارد[/caption] لونگان با نام فارسی چشالو به طور دستهای روی درخت رشد میکند و گفته میشود که درختی که دستههای چشالو از آن آویزان است بسیار منظره زیبایی دارد. میوه رامبوتان که نام مژکی گرفته هم خانواده چشالو و سرخالو است و طعم ترش و شیرینی دارد[/caption] عجیبترین قیافه این فهرست میوهها را مژکی دارد و فرهنگستان زبان نیز در انتخاب اسم برای آن همین ویژگی را رعایت کرده است. میوه رامبوتان که نام مژکی گرفته هم خانواده چشالو و سرخالو است و طعم ترش و شیرینی دارد. این میوه شیرین آبدار و شبیه انگور با هستههای بزرگ است. سرخالو[/caption] باز هم تجربه کنید! خارگیل یا دوریان که به عنوان بدبوترین میوه جهان شناخته میشود، ممنوعیتهایی برای حمل و نقل دارد. به طور مثال شرکتهای هواپیمایی اعلام کردند که وارد کردن این میوه به داخل هواپیما ممنوع است. پس اگر مسافر سرزمینهای استوایی هستید باید بدانید که برای سوغات اجازه بردن خارگیل ندارید. همچنین برخی کشورها برای نگه داشتن انحصار کاشت برخی محصولات و جلوگیری از خروج بذر آنها، قوانینی برای خروج میوه از کشورشان دارند، پس اگر قصد خارج کردن این میوهها را دارید از قوانین مربوطه در آن کشور مطلع شوید. پایتخت مالزی سالهاست به عنوان یکی از مقاصد گردشگری ایرانیها شناخته شده است. برای سفر به این کشور آژانسهای زیادی بستههای مختلفی ارائه میکنند. همچنین پروازهای مختلفی به این مقصد وجود دارد. یکی از پر استفادهترین راهها برای رسیدن به جنوب شرقی آسیا پرواز از کشورهای حاشیه خلیج فارس است.
میوه اژدها
این میوه بومی مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی است و در کشورهای آسیای جنوب شرقی همچون ویتنام، تایوان، جنوب چین، جزیره اوکیناوا (ژاپن)، فیلیپین و مالزی هم کشت میشود.
ترگیل
چشالو
شکل این میوه کروی و به رنگ قهوهای مایل به زرد یا قرمز و بومی هند و سریلانکاست. گیاهی همیشه سبز که ارتفاع آن 6 تا 7 متر میرسد و نسبت به سرما حساس است. معمولاً تا دمای 4.5 درجه سانتیگراد را تحمل میکند ولی اگر دما به 2- درجه سانتیگراد کاهش یابد باعث کاهش میوهدهی میشود.
چشالو اکنون در غذاهای بسیاری استفاده میشود و در اقصی نقاط جنوب شرقی آسیا میتوان سراغ آن را گرفت.
مژکی
مُژَکی روی خوشههای دو تا دهتایی قرار دارد، پوست آن پوشیده از مژک و معمولاً سرخ است. گوشت آن شفاف و ترد و سفید و گاه مایل به صورتی است و هسته آن قهوهای شفاف و به قطر دو تا سه سانتیمتر است.
مژکی گیاهی است درختی با اندازه متوسط که مربوط به مناطق گرمسیری و استوایی است.
سُرخالو یا لیچی با پوست سرخ و چرم مانند و تیغتیغی و شبیه به توت فرنگی است. قسمت خوراکی آن سفید و شفاف و سفت و آبدار است و شکل آن از گرد و گاه بیضی و قطر آن از یک تا یک ونیم سانتیمتر متغیر است؛ شیرین و معطر و بومی جنوب چین و مناطق مجاور آن است. اگر به هند هم سفر کنید میتوانید سرخالو را تجربه کنید.
اگر سراغ همه میوههای بالا رفتید باید آماده تجربههای بیشتری باشید. زرگیل و سرخالو از دیگر میوههای این خطه جغرافیایی است که میتوانید به لیست تجربه خود اضافه کنید و بعد از خارگیل بدبو و مژکی عجیب سراغ آنها بروید و سفر خود را تبدیل به یک سفر علمی و خوراکی بینظیر کرده و تجربهای از اکثر میوههای استوایی بدست آورید.کدام میوه را با خود داخل هواپیما نبریم؟
چطور به به سرزمین خارگیل و چشالو برویم؟