بیست و هفتم اوریل شاهزاده بن سلمان در مقابل دوربین قرار گرفت و در حالی که نمی توانست تیک های صورتش را کنترل کند با لحنی آشتی جویانه گفت که خواهان روابط خوب با ایران است. این کلمات از دهان کسی که در سال های اخیر دست از دشمنی با ایران بر نمی داشت، توجه زیادی را به خود جلب کرد. ولیعهد عربستان هرچند در ادامه صحبت هایش مدعی شد که تهران رفتارهای منفی دارد که ریاض با کشورهای منطقه در حال گفتگو در مورد آنهاست، اما در حقیقت پالسی جدی به تهران داد که اماده است تا بالاخره اشتی را بپذیرد.
پیش از آنکه بایدن به کاخ سفید بیاید، عربستان سعودی به هر نوع پیشنهاد گفتگو با ایران، قاطعانه نه می گفت. تهران بارها با اعلام اینکه از گفتگو با کشورهای منطقه استقبال می کند و با مطرح کردن یک طرح صلح خواهان آن بود که مشکلات خاورمیانه به دست کشورهای منطقه حل شود. اما این پیشنهادات مورد استقبال طرف سعودی قرار نمی گرفت. با این حال بعد از انکه برخی رسانه های غربی مدعی گفتگوهای امنیتی بین تهران و ریاض در بغداد شدند، پسر ملک سلمان در گفتگویی با اعلام اینکه خواهان ایجاد روابط خوب با کشورمان است به نحوی بر روی خبرهای اخیر صحه گذاشت. حالا گفته می شود که دو کشور خود را برای گسترش گفتگو ها اماده می کنند.
ریاض که دیگر حامی سرسختی در واشنگتن ندارد ناچار است تا مشکلات خود را در خود منطقه حل و فصل کند. بن سلمان با شکستی که در یمن خورده است به دنبال خروج از جنگ و بازسازی خود است. از سوی دیگر ایالات متحده هم دیگر چک سفید امضایی به ریاض برای حمایت از این کشور نمی دهد و بایدن به خاطر خطاهای حقوق بشری بن سلمان، حمایت از او را کاهش داده است.
واکنش ها به چرخش بن سلمان چه بود؟
آنچه بن سلمان در تلویزیون گفت باعث واکنش هایی در میان کشورهای عربی و اسلامی شد. کمی بعد از انتشار آن تصاویر هم یک مجری تلویزیون و کارشناس آن به فارسی بینندگانشان را دعوت به تماشای برنامه کردند. یکی از نخستین واکنش ها مربوط به قطری ها بود. «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر در توییتی از اظهارات ولیعهد سعودی درباره برقراری روابط خوب با ایران استقبال و حمایت کرد. وزیر خارجه قطر در توییتی نوشت: عمل به منشور سازمان ملل متحد و احترام به حاکمیت کشورها و عدم دخالت در امور آنها از مبانی اصلی کشورهای متمدن و سوپاپ اطمینان برای حفظ امنیت و صلح در منطقه و جهان است. ما از درخواست ولیعهد سعودی برای سیاست خارجی مبتنی بر حسن همجواری و گفت وگو از جمله با ایران حمایت می کنیم.