پدر و مادر مسئول مراقبت، محافظت، آموزش و تربیت فرزندانشان هستند و در این مسیر مسئولیتهای متعددی را در روند و چرخههای رشد کودک برعهده دارند.
هر دوره از این چرخه رشد، خانواده با یکسری چالشها درگیر میشود. یکی از این چالشها مربوط به امور آموزشی و انجام تکالیف شب کودک است.
سبک برخورد و روش کار هر والدینی در این مورد متفاوت است و نحوه برخورد ما با این چالش، عکسالعمل فرزندمان را مشخص میکند. پدر و مادرهای زیادی را میشناسیم که مدام شکایت دارند که فرزندشان تکالیف اش را بخوبی انجام نمیدهد! یا کار را به جایی رساندهاند که فرزندشان با آنها لجبازی میکند و مشقنوشتن را وسیلهای برای گرفتن انتقام و قدرتنمایی میداند.
گاهی این لجبازی حاصل کشمکشهای زیاد و طولانی والدین و ناشی ازسبک تربیتی و تعاملی اشتباه آنها با کودک است. هدف ما در این مقاله ریشهیابی و آموزش چند تکنیک برای حل این مشکل است.برای درک بهتر، در ابتدا چند نمونه شایع از شکایت والدین را در زمینه انجام تکالیف کودکان بررسی میکنیم.
کودکم اصلا تکالیف اش را انجام نمیدهد. هر چقدر تذکر می دهم ، فایدهای نداشته است. تا خودم بالای سرش نباشم، تکالیف اش را انجام نمیدهد و خودم مجبورم بیشتر مشقهایش را بنویسم.(وابستگی افر اطی و نداشتن استقلال فرزند در اثر فرزند پروری سهل گیرانه ) پسر من همه مشقهایش را غلط و بدخط مینویسد و معلمش هم مرتب تذکر میدهد. من چند بار که مشقهایش را دیدهام، او را تنبیه و تهدید کردم و آنها را پاره کردهام تا مجبور شود دوباره بنویسد!(تنبه نامناسب و پایین آوردن عزت نفس کودک و گاهی ناشی از مشکلات یادگیری) پسر من مشقهایش را مینویسد، ولی از وقتی که از مدرسه میآید، باید مدام به او بگویم که مشقت را بنویس و آخر شب هم هولهولکی مینویسد!( نبود قوانین و قانونمندنبودن کودک) دختر من از مدرسه که میآید، همانجا غذا نخورده و لباس درنیاورده، به سرعت مشقهایش را مینویسد.(مشکل اضطراب کودک) فرزندان من از وقتی به خانه میآیند، دفتر و کتابهایشان باز است و بازی میکنند و کلمهکلمه تا شب مشق مینویسند و واقعا مرا حرص میدهند.( آموزش ندادن مدیریت زمان و برنامه ریزی) و …