شاید از نظر هر یک از ما صفاتی مانند انسان با حیا، کم رو و خجالتی هر سه دارای یک معنا باشند و اما این در حالی است که معنای آنها با یکدیگر متفاوت می باشد.
حیا چه تفاوتی با خجالت و کم رویی دارد؟
حیا یعنی خودداری از انجام دادن کارهای قبیح؛ امّا اگر کسی به خاطر دیگران و در مقابل آنان آنچه را نیک است ترک کند، کم رویی نامیده می شود و کم رویی، یعنی شرم کردن از کار نیک. برخی از افراد معنای خجالت و حیا را یکسان می دانند و تفاوتی بین این دو قائل نیستند. این افراد انجام ندادن برخی از کارها توسط افراد با حیا را خجالت و کم رویی او می دانند، در حالی که به خودداری از انجام دادن کارهای قبیح و انجام کارنیک می گویند که در دین به عنوان ارزش شناخته می شود. با این بخش با ما همراه شوید تا با معنای حیا و خجالت و تفاوت آنها بیشتر آشنا شوید.
حیا چیست؟
حیا یک نوع احساس خجالت طبیعی و سالم است که در آن فرد احساس حقارت نمی کند و گاهی انرژی مثبتی برای حرمت نفس اش به حساب می آید. حیا به معنای شرم داشتن از ارتکاب محرمات و مذمومات است و عاملی برای رعایت شئونات اخلاقی فردی و اجتماعی ، جلوگیری از تکبر و غرور و تلاش برای بهتر شدن است. حیا از نظر شرعی و عقلی و عرفی برای زن و مرد پسندیده است. گاهی حیا به جای کم رویی به کار گرفته می شود و بار ضدّ ارزشی کم رویی بر آن حمل می گردد و ممکن است فرد را نسبت به رفتاری که ناشی از حیا و نه کم رویی است متنفّر سازد.
حیا یک حالت فعال نفس است و در حیا انسان بر قوای خود تسلط دارد و خود اداره کننده و فعال است به بیان دیگر قدرت خویشتن داری امری است ارادی و ارزشمند و در دین به عنوان یک ارزش شناخته شده است.
کم رویی چیست؟
به ناتوانی در برقراری ارتباط با دیگران، احساس شرم در هنگام صحبت کردن با دیگران و پنهان کردن نیازها و احساسات واقعی خود کم رویی و خجالت می گویند. فرد خجالتی در روابط عاطفی، روابط کاری و ارتباط با دیگران دچار مشکل می شود و احساس بدی دارد و حس می کند که در هنگام حضور در دیگران، خودِ واقعی اش باشد.کمبود اعتماد به نفس، شکل گرفتن تصویر ضعیف و نادرست از خود، فکر کردن زیاد به خود و سخت گیری، تلقین غلط ازدلایل خجالت و کمرویی است.