بچههای بالا یا سربازان گمنام امام زمان؛ کارکنان وزارت اطلاعات معمولا ناشناس باقی میمانند، حتی گاهی برای یکدیگر.
ساواک و دستگاهای اطلاعاتی پهلوی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، منحل شدند و نیروهای مردمی در محلهها، کلانتریها، مساجد و مراکز پیشآهنگی و کانونهای جوانان کمیتههای مردمی تشکیل شدند. هر کمیته در حد خودش ضمن کارهای امنیتی جاری به جمعآوری اطلاعات میپرداخت و در بیشتر کمیتهها واحد اطلاعات شکل گرفته بود.
به طور موازی، نهادهای مختلف همچون سپاه پاسداران، اداره اطلاعات نخستوزیری، کمیتههای انقلاب، قضات و... برای خود کار اطلاعاتی میکردند. پس از گذشت یکسال از پیروزی انقلاب، امور اطلاعاتی و امنیتی گسترده و گستردهتر میشد، اما پراکندگیها و تداخلهایی که به طور طبیعی از این پراکندگیها نشات میگرفت در کارها اخلال ایجاد میکرد، از این رو دفتر اطلاعات نخستوزیری با ابتکار شهید رجایی شکل گرفت و امور اطلاعاتی میان سپاه و ارتش و کمیته و شهربانی تقسیم شدند.
تشکیل وزارت اطلاعات در دولت میرحسین و با ابتکار حجاریان
سرانجام لایحه تشکیل وزارت اطلاعات در سال 1362 در دولت میرحسین موسوی، نخست وزیر وقت تهیه و به مجلس ارائه شد. اولین وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، محمد محمدی ریشهری بود. او و سعید حجاریان را بنیانگذار وزارت اطلاعات میدانند. حجاریان به سبب آشنایی با اسناد ساواک و موساد و ترکیه به عنوان طرح و برنامه و برای سازماندهی اطلاعاتی وارد وزارت اطلاعات شد و شروع به طراحی داخلی ساختار و طراحی نظام آموزشی وزارتخانه کرد. ایده این بود که نهادهای متفرق اطلاعاتی یکجا جمع و پاسخگو شوند. حجاریان در این باره میگوید: «سر این ماجرا با سه قوه دعوا شد، با سپاه درگیر شدیم. لاجوردی خیلی ازمان ناراحت بود که چرا دنبال وزارتخانهایم به جای تابع رهبری بودن اطلاعات. خود امام هم حتی ناراحت شده بودند شهید محلاتی رفته بود پیش امام و گفته بود که میخواهند وزارتخانه درست کنند و اطلاعات هیچ جا دنیا وزارتخانه نیست. من به سید احمد خمینی گفتم که اگر اطلاعات زیر نظر امام باشد همه اتفاقات آن به پای امام نوشته میشود و درست نیست». بالاخره وزارتخانه رای آورد اما حجاریان در آن نماند، چراکه به نظرش وزارتخانه پاسخگو نشده بود و در سال 68 از وزارت اطلاعات خارج شد.
هفت وزیر با بدنه نسبتا ثابت
وزارت اطلاعات در این 38 سال هفت وزیر داشته است. گفته میشود این وزیر را رئیس جمهور پس از تایید رهبری به مجلس معرفی میکند. پس از پایان دولت موسوی، ری شهری از وزارت کنار رفت و در دو دوره هاشمی، سکان وزارت در دست علی فلاحیان بود. خاتمی سکان را به دست قربانعلی دری نجف آبادی داد اما با برملا شدن قتلهای زنجیره ای، او نیز کنار رفت و تا پایان دولتهای خاتمی، سکان در دست علی یونسی بود. احمدی نژاد دو یا به تعبیری سه وزیر اطلاعات داشت. غلامحسین محسنی اژهای وزیر دولت نهم بود و حیدر مصلحی وزیر دولت دهم. در بین دو دولت یعنی در مرداد و شهریور 88 شخص احمدی نژاد سرپرستی وزرات اطلاعات را برعهده گرفت. در هشت سال روحانی نیز محمود علوی وزیر است.