«اصلا شرایطی به وجود آمده که باورش سخت است، برخی معلمها در کلاس خصوصی کاری میکنند که تا آخر سال با یک دانشآموز باشند، برای مثال آزمونهای سختی از دانشآموز میگیرد تا درصدش پایین بیاید و دانشآموز بیشتر به کلاس خصوصی احساس نیاز کنند. سال ۱۳۹۵ دانشآموزی را میشناختم که برای کلاسهای خصوصی ۵۰۰میلیون تومان هزینه داد و رتبهاش هم بالای ۱۰هزار شد. متولیان کار باید به اولیا تاکید کنند که فرزندانشان نیازی به کلاس خصوصی ندارند.»
آنچه که امسال در کنکور سراسری رخ داد، برای خیلیها تایید تصویری بود که سالهاست از این آزمون ارائه میدهند؛ گروهی بزرگ به نام «مافیای کنکور» کنترل بزرگترین آزمون کشور را در دست گرفته است و سال به سال هم قویتر میشود.
بلافاصله بعد از اعلام سوالات کنکور ۱۴۰۰ معلمان و دانشآموزان از کیفیت برخی سوالات انتقاد کردند و حتی مشخص شد که برخی از سوالات خارج از کتاب درسی بودهاند.
برخی معتقدند که این نوع طراحی سوالات کنکور اتفاقی نبوده است، مجید متینی، مشاور کنکور و کارشناس آموزش در این باره توضیح میدهد: « این اتفاق قبل از کنکور هم در آزمونهای سنجش که برای تعاونی سازمان سنجش است، رخ داده بود. یعنی به طور ساده کسی که مسئول برگزاری بزرگترین آزمون کشور است، مغازهای به اسم تعاونی سنجش ساخته است و هیچ نهاد دولتی هم با آن مخالفت نکرده است.»
در واقع کارشناسان آموزش از اتفاقی که امسال و سالهای قبلی رخ داده به این نتیجه رسیدهاند که شاید متولیان کنکور هم به عنوان یکی از منتقدین مافیای کنکور وارد ماجراهای «مافیای کنکور» شده باشند.
مجید دماوندی، کارشناس آموزشی در این رابطه توضیح میدهد: «شاید اصلا باید بگوییم که سازمان سنجش هم در این بازی افتاده است، سوالات آزمونهای سنجش غیرمنطقی بود اما کنکور هم به این شکل بود. انجام چنین کاری قطعا منفعت مالی دارد.»
در کنار این، در سالهای گذشته هم مافیای کنکور به شدت قویتر شده است و این گروه دیگر تنها به موسسات آموزشی خاص خلاصه نمیشود؛ از معلمانی که هر ساعت برای کلاسهای خصوصی بیش از یک میلیون تومان میگیرند تا موسساتی که کلاسهای کنکور آنلاین ارائه میدهند حالا همگی بخشی از داستان صنعتی شدن آموزش در ایران هستند.
نمونه این موضوع موسسه آموزش آنلاینی است که برای آموزش دروس کنکور هزار دانشآموز داشته و از هر کدام هم ۸میلیون تومان دریافت کرده است.
مجید متینی توضیح میدهد: «کار دیگر از صداوسیما هم گذشته و تبلیغات و آموزشهای کنکوری به شکل گستردهتری در فضای مجازی انجام میشود. الان مجموعهای وجود دارد که بدون مجوز با گروهی از اساتید خوب به شکل مجازی کلاس برگزار میکند و سرمایهگذارش از دوستانمان است. این مجموعه چند استودیو حرفهای دارد که آموزش معلمان در آن فیلمبرداری میشود. در سال اول این موسسه ۷۰۰هزار تومان از دانشآموزان پول میگرفت، امسال این مبلغ را به ۸ میلیون تومان تبدیل کرده است. با این مبلغ هزاران دانشآموز از کل کشور ثبت نام کردند و کمتر کسی است که این مجموعه استفاده حرفهای میکند.»
آن سوی ماجرا این کارشناسان معتقدند که راهحلهای اعلام شده درباره افزایش تاثیر امتحانات نهایی در شرایط ورود دانشآموزان به دانشگاه این وضعیت را بدتر هم میکند.