جنگ ترکشهای بسیار دارد؛ جان میستاند و روان میفرساید در این میان کودکانی که میانه میدان هستند، قربانی اصلی جنگافروزانند و آنان نیز که از دایره کین و خشم بیرونند؛ ترکش اضطراب اخبار بر روانشان مینشیند برای همیشه؛ در همه کشورها.
وقتی جنگ در میگیرد، تنها در لحظاتی کوتاه هستی انسان که هیچ؛ جانهای بسیار پر میکشند، فنا میشوند و شاید فراموش؛ گویی آنانی که بر خاک سوخته مینشینند، هیچ گاه روی زمین زیست نکرده و نبودهاند.
بدیهی است که بسیاری از خانوادهها نمیتوانند از حوادث دنیا بیخبر بمانند؛ دایره جنگ تبعات بسیاری برای مردمان دور و نزدیک از جبهههای نبرد دارد از آثار سیاسی و اجتماعی تا سایه سنگین گرانی بر سفرهها. اما قصه امروز ما نه سفرههای خالی، بلکه رویای کودکانهای است که زیر سایه اخبار جنگ رنگ میبازد.
اضطراب؛ هدیه اخبار جنگ به کودکان
اخبار جنگ، رویای کودکان را چه رنگی میکند؟ چه باید کرد؟
«بین المللی» یعنی چه؟ «ناتو» چیه؟ «سازمان ملل» کیه؟ «بحران» یعنی چه؟! اینها پرسشهایی است که با اخبار جنگ جدید روسیه و اوکراین در ذهن بسیاری از کودکان مطرح شده و بزرگان گاهی میمانند که چگونه باید مفاهیم «جنگ» و «کشتن» را برای بچههای خود توضیح دهند.
آیا باید کودکان از اخبار جنگ مطلع شوند؟ پاسخ به این پرسش بسیار روشن است و آن گونه که «علیرضا تبریزی» رواشناس کودکان به خبرآنلاین میگوید: اخبار بزرگسالان باید از کودکان جدا باشد و در این بحثی وجود ندارد.
اما همواره فراهم کردن یک شرایط پاستوریزه و دور از اخبار خشونت برای والدین مهیا نیست و حتی در بسیاری موارد این اخبار تبدیل میشود به گفتوگوهای روزمره و عادی بزرگترها.
در نهایت هجوم این اخبار ذهن و زندگی کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد. چه تاثیری؟ تبریزی توضیح داد: نخستین چیزی که از اخبار جنگ وارد ذهن کودکان میشود، اضطراب است.هنگامی که یک جنگ را به صورت مشاهدهای تجربه میکنیم، اولین چیزی که با آن درگیر خواهیم شد اضطراب است؛ اضطراب از دست دادن. مثلا یک نفر کشته میشود و همین مشاهدات در بازیهای کودکان نیز مشاهده میشود؛ آنها شروع به تفنگ بازی میکنند و با آن یک نفر دیگر را میکشند. این اضطراب به مرور وارد ذهن کودکان می شود این که نکُند من یا خانواده من کشته شوند؟! و همین اضطراب برای آنها تبعاتی خواهد داشت.