رییس جمهوری نخستین بودجه دولت سیزدهم را با سقف ۳۷۵۸ هزار میلیارد تومان برای اجرای به دستگاهها ابلاغ کرد.
اولین بودجه دولت سیزدهم در اولین سال قرن در حالی ابلاغ می شود که هنوز تکلیف مهمترین بخش این بودجه یعنی ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کارشناسان و افکار عمومی روشن نیست .
در حالی اخباری ضد و نقیض درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به گوش می رسد و موجبات افزایش قیمت مرغ و دارو را در اولین روزهای سال فراهم کرده که همچنان دو گروه در خصوص نحوه تخصیص ارز در سال جاری سخن می گویند . گروه اول معتقدند که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف نشده و حذف آن منوط به ارائه راهکارهای حمایتی از سوی دولت است و گروه دوم نیز بر این عقیده اند که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شده و دولت می تواند یارانه ریالی را به مردم ارائه دهد .
شرط و شروط هایی در خصوص عدم افزایش قیمت ها نسبت به شهریور سال گذشته مطرح شده که همین حالا در اولین روزهای سال ملغی است چرا که قیمت مرغ در هر کیلو به آستانه ۴۰ هزار تومان رسیده وب های دارو نیز دستخوش افزایشی جدی شده است.
معلوم نبودن تکلیف یارانه ارزی سبب شده است مساله یارانه ریالی نیز مشخص نباشد . در حالی که خبرهای رسیده نشان می دهد یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی برای ۷۴ میلیون نفر و یارانه معیشتی ۵۵ تا ۲۰۵ هزار تومانی برای شصت میلیون نفر پابرجاست برخی از رسیدن یارانه سومی معادل با ۱۱۰ هزار تومان برای جمعیتی در حدود شصت میلیون نفر خبر می دهند . مساله حذف یارانه بگیران برخوردار نیز در بودجه مورد اشاره قرار گرفته است و اجرای این حکم می تواند زمینه را برای خروج نزدیک به بیست میلیون نفر از فهرست یارانه بگیران مهیا کند.
گذشته از مشخص نبودن تکلیف تخصیص ۹ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی با قیمت ۴۲۰۰ تومان، اعداد مهم دیگری نیز در بودجه به چشم می خورد .
بر این اساس، منابع عمومی بودجه امسال برابر با۱۳۹۴ همت پیش بینی شده که ۴۸۴همت از آن مربوط به درآمدهای نفتی است که حاکی از وابستگی ۳۵درصدی بودجه به درآمدهای نفتی است.
نرخ تسعیر ۲۳ هزار تومان
نرخ تسعیر ارز بیست و سه هزار تومان تعیین شده است . تعیین این نرخ سبب شده بسیاری از کارشناسان چنین نتیجه بگیرند که بهای دلار امکان ورود به کانال های پایین تر از بیست و سه هزار تومان را ، حتی در صورت احیای توافق ندارد و بهای دلار در این محدوده حرکت می کند .
در روزهای اخیر نرخ دلار افزایشی قابل توجه را تجربه کرده و مرز روانی بیست و هفت هزار تومان را نیز در بازار آزاد شکسته است.
میزان صادرات نفت در سال ۱۴۰۱
بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در سال جاری مقدار صادرات نفت در سال ۱۴۰۱ به میزان یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز و به قیمت ۷۰ دلار خواهد بود. بر اساس اعلام رسمی مقامات میزان فروش نفت ایران در ماه های اخیر افزایش یافته و از سوی دیگر بالا بودن قیمت نفت ، می تواند رقم پیش بینی شده در بودجه را محقق نماید . نفت در روزهای اخیر در محدوده بالاتر از صد دلار در بازارهای جهانی معامله می شود اما ایران در تحریم های نفتی ، قیمت و مقصد فروش نفت خام خود را اعلام نمی کند.
در عین حال بر اساس اعلام سخنگوی هیات رییسه مجلس، براساس قوانین بالادستی هر سال مبلغی از فروش نفت به صندوق توسعه ملی واریز می شود و امسال این سهم حدود ۴۰ درصد خواهد بود و تا اینجا دولت برای استقراض از منابع صندوق توسعه ملی و کاهش سهم واریزی نتوانسته اجازه ای از مقام معظم رهبری دریافت کند، از این رو تمام ۴۰ درصد از سهم فروش نفت به صندوق واریز می شود.
سقف معافیت مالیاتی چقدر است؟
سقف معافیت مالیاتی در سال ۱۴۰۱ برابر با ۶۷ میلیون و دویست هزار تومان در سال مشخص شده است این بدان معناست که درامد ماهانه پنج میلیون و ششصد زهار تومان از مالیات معاف است .
نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از مجموع مندرج در احکام کارگزینی شامل حق شغل، حق شاغل، فوق العاده مدیریت و فوق العاده مستمر و غیرمستمر و سایر پرداختی ها و کارانه به استثنای عیدی پایان سال به شرح زیر است:
- نسبت به مازاد ۶۷۲ میلیون (۶۷۲,۰۰۰,۰۰۰) ریال تا یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون (۱,۸۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال، ۱۰ درصد (۱۰%)
- نسبت به مازاد یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون (۱,۸۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال تا ۳ میلیارد (۳,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال، ۱۵ درصد (۱۵%)
- نسبت به مازاد ۳ میلیارد (۳,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال تا ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون (۴,۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال، ۲۰ درصد (۲۰%)
- نسبت به مازاد ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون (۴,۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال به بالا، ۳۰ درصد (۳۰%) میزان معافیت مالیات سالانه مستغلات اشخاص فاقد درآمد موضوع ماده (۵۷) قانون مالیات های مستقیم و مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیات های مستقیم سالانه به مبلغ ۳۹۶ میلیون (۳۹۶,۰۰۰,۰۰۰) ریال تعیین می شود.