جنازه خودروها از چند صد میلیون تا یک میلیارد تومان فروخته می شود. بازار جنازه فروشی داغ است و حتی در برخی سایت های فروش خودرو نیز خودروهای اسقاطی یکی از لینک های پرمخاطب است. اما خریداران از این جنازه ها چه می خواهند که چنین هزینه ای پرداخت می کنند؟
این در واقع یک روش ساده برای وارد کردن بی دردسر خودروهای خارجی بدون پرداخت عوارض است. اصطلاحا به این روش خودروی دوقلو گفته می شود.
خودروهایی که با پرداخت حقوق و عوارض گمرکی بسیار اندک در مناطق آزاد اجازه تردد دارند برای ورود به سرزمین اصلی باید هزینه بالای عوارض گمرکی را متحمل شوند اما این ماجرا به مذاق برخی واردکنندگان خوش نمیآید.
برای دور زدن پرداخت حقوق گمرکی از یک روش کم دردسر استفاده می شود. شبکه قاچاق خودروهای تصادفی و سوخته درون سرزمین اصلی که از چرخه مصرف خارج شدهاند را با قیمت های بالا می خرند. از چند صد میلیون تومان و گاه تا یک میلیارد تومان بابت این خودروها پول میپردازند. اگرچه این خودروها به کارشان نمیآید اما سند این خودروهای از دور خارج شده کارآیی فراوان دارد.
در اصل این سند خودروی اسقاطی است که برای خودروی منطقه آزاد استفاده میشود، به این شکل که شماره موتور و بدنه درج شده در سند خریداری شده با مهارت روی خودروی وارداتی حک شده و پلاک خودروی سوخته روی خودروی وارداتی جدید نصب می شود. حالا خودروی وارد شده بدون پرداخت عوارض آماده تردد در شهرهای سرزمین اصلی است. گاه حتی خودروی اول، اسقاطی هم نیست و قابل استفاده است اما سند آن برای ۲ خودرو استفاده میشود. به این ترتیب خودروهای دو قلو در پایتخت و دیگر شهرها به راحتی تردد میکنند.
خودروهای ۲ قلو هر دو مدارک لازم را دارند. هر ۲ خودرو مدارکی دارند که با شماره پلاک و شماره موتور مطابقت می کند و پلیس راهنمایی و رانندگی نیز متوجه قاچاق بودن خودروی دوم نمی شود.
اقدام دیگری که این شبکه قاچاق انجام می دهند اعلام سرقت است. برای آنکه گمرک منطقه آزاد متوجه این قاچاق نشود؛ مالک خودروی وارداتی اعلام سرقت می کند. به این ترتیب دیگر نیازی نیست خودروی وارداتی را هر ۶ ماه یک بار به کارشناسان گمرک نشان دهد و حضورش را در منطقه ثبت کند و مهم تر آنکه تضامینی که گمرک از مالک خودرو دریافت کرده، به مورد اجرا گذاشته نشده و ضبط نمی شود.
خودروهای ۲ قلو به راحتی در شهرهای کشور تردد می کنند و در هر بار مواجهه با مامورین نیز مدارک قابل ارائه ای دارند که در اصل یکی از آنها جعلی است. با وجود همه ترفندهای به کار رفته اما این تردد برای همیشه ادامه ندارد، چراکه یک جا هست که این افراد گیر می افتند و دستشان رو می شود.