تخلیه بر دو نوع است:
- دستور تخلیه
- حکم تخلیه
در این مقاله سعی بر این است که به تفصیل در مورد صدور حکم تخلیه توضیح داده شود.
حکم تخلیه چیست؟
برخی از قراردادهای اجاره مشمول تخلیه فوری (دستور تخلیه) نیستند و در پایان مدت اجاره، مالک می بایست برای تخلیه ملک با ارائه دادخواست در شورای حل اختلاف و یا دادگاه محل وقوع ملک مراجعه نماید.
نکته: قراردادهای اجاره که شرایط ذکر شده در ماده ٢ قانون روابط موجر و مستاجر سال ٧۶ را نداشته باشند (توسط دو نفر شاهد امضاء نشده باشند و یا قرارداد با قید مدت در دو نسخه تنظیم نشده باشد) مشمول تخلیه فوری نمی شوند.
ماده ۲ قانون روابط موجر و مستاجر
“قراردادهای عادی اجاره باید با قید مدت اجاره در دو نسخه تنظیم شود و به امضای موجر و مستاجر برسد و به وسیله دو نفر افراد مورد اعتماد طرفین به عنوان شهود گواهی گردد.”
رایی که در مورد حکم تخلیه صادر می شود در صورت غیابی بودن، قابل واخواهی و همچنین قابل تجدیدنظرخواهی می باشد. خواهان دعوا، موجر است که دادخواست خود را بطرفیت مستاجر (خوانده دعوا) مطرح می نماید. اگر قرارداد اجاره مربوط به اماکن مسکونی و یا اماکن تجاری بدون حق سرقفلی باشد، مرجع صالح، شورای حل اختلاف محل وقوع ملک است اما اگر قرارداد اجاره مربوط به اماکن تجاری دارای حق سرقفلی باشد، در اینصورت مرجع صالح، دادگاه محل وقوع ملک است.
نحوه صدور اجراییه
پس از صدور رأی و قطعیت آن، با صدور اجراییه بنا به درخواست موجر، به مستاجر ابلاغ می شود که ظرف ١٠ روز از تاریخ ابلاغ، اقدام به تخلیه ملک نماید در غیر اینصورت، دادگاه اقدام به تخلیه ملک می نماید. اجرای حکم تخلیه منوط بر این است که مبلغ ودیعه اخذ شده از مستاجر توسط موجر به حساب سپرده دادگستری واریز گردد.
نکات مهم مرتبط با صدور حکم تخلیه
- اگر مستاجر مبلغی را بعنوان ودیعه به موجر داده باشد و یا تضمینی را به او ارائه داده باشد در اینصورت اجرای حکم تخلیه، منوط به واریز مبلغ ودیعه به حساب سپرده دادگستری و یا عودت ضمانت می باشد.
- اگر موجر مبلغی را بعنوان ودیعه از مستاجر دریافت کرده باشد، در زمان تخلیه باید عین همان مبلغ را به مستاجر برگرداند اما در مواردی که مالک می بایست مبلغی را بعنوان سرقفلی به مستاجر پرداخت نماید، مبلغ سرقفلی به نرخ روز محاسبه می شود.
- در قراردادهای اجاره ای که مشمول قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ می شوند، با پایان یافتن مدت اجاره، مالک نمی تواند درخواست تخلیه کند و درخواست تخلیه صرفاً در موارد مشخص شده در قانون، ممکن است اما در قراردادهای اجاره مشمول قانون روابط موجر و مستاجر سال ٧۶، بغیر از موارد مذکور در ماده ٧ و ٨ قانون به محض اتمام مدت اجاره، مالک می تواند درخواست تخلیه را مطرح نماید.
- اگر در هنگام تنظیم قرارداد اجاره، مالک مبلغی را از مستاجر دریافت کرده باشد اما در قرارداد ذکر نشده باشد که این مبلغ بابت ودیعه است یا سرقفلی، بنظر می رسد که این مبلغ باید بعنوان ودیعه در نظر گرفته شود.
- در ضمن دادخواست تخلیه میتوان خواسته هایی همچون مطالبه اجور معوقه و یا پرداخت خسارت و یا … را مطالبه نمود.