واریانتهای اومیکرون خطرناک نیست و بصورت عفونت مجدد در افرادی که قبلا کرونا گرفتهاند و واکسن نزده ها، ایجاد میشود و نمیتواند مرگ آور باشد.
بر اساس اعلام رسمی و جمع بندی رئیس سازمان جهانی بهداشت، خطر کرونا همچنان به عنوان خطری جدی برای سیستم سلامت تلقی میشود و این سازمان کماکان کرونا را به عنوان آتشی توصیف میکند که شعلههای آن میتواند در نظام سلامت سوزاننده عمل کند.
سازمان جهانی بهداشت درباره شیوع سویه جدیدی به نام «XE» هشدار داد و اعلام کرد: این سویه مسریتر از دیگر سویههای ویروس کرونا است، چون ترکیبی جهشیافته از دو زیرسویه BA.۱ (سویه اصلی امیکرون) و BA.۲ است.
XE ترکیبی جهشیافته از دو زیرسویه BA.۱ و BA.۲ است که قدرت انتقال آن ۱۰ برابر بیشتر از سویه امیکرون پنهانکار یا BA.۲ است. BA.۲ به دلیل قابلیت انتقالپذیری بالایی که دارد، جز انواع نگرانکننده در نظر گرفته شده است. زیرسویه XE برای اولین بار در ۱۹ ژانویه ۲۰۲۲ میلادی در انگلیس شناسایی شد، سپس بیش از ۶۰۰ مورد ابتلاء به این زیرسویه در کشور ذکر شده ثبت شد.
قدرت انتقالپذیری بالای زیرسویه XE به این معنا است که ممکن است به نوع غالب تبدیل شود و باعث بروز موج دیگری از بیماری کووید -۱۹ شود. سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرده است تا زمانی که تفاوتهای قابل توجه زیرسویه XE با امیکرون، از جمله شدت بیماری و میزان انتقال آن مشخص نشود، به عنوان نوعی از امیکرون در نظر گرفته میشود و جز سویههای نگرانکننده دستهبندی میشود.
واریانتهای امیکرون در حال تغییر و چرخش هستند و به تازگی نیز واریانت جدیدی از این سویه در آفریقای جنوبی بروز یافته و خطر بیماری زایی بیشتری دارد، اما کشنده نیست. در ایران این واریانت جدید بصورت پیک بروز نیافته و موارد ابتلای افراد به آن بسیار کم بوده و جای نگرانی نیست. این واریانت جدید امیکرون معمولا بصورت عفونت ویروسی بوده و در افرادی که قبلا کرونا گرفته اند و کسانی که واکسن نزده اند، بروز مییابد و نمیتواند مرگ آور باشد.
استفاده از ماسک و حفظ فاصله گذاری اجتماعی ضروری است
مسعود مردانی، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن تاکید استفاده از ماسک گفت: با توجه به اینکه آمار مرگ و میر در کشور بسیار کاهش یافته و شهر قرمز کرونایی نداریم، اما کرونا تمام نشده و هنوز این بیماری ادامه دارد، از کسانی که هنوز دزهای مختلف واکسن کرونا را دریافت نکرده اند، میخواهیم نسبت به تزریق آنها اقدام کنند و رعایت شیوه نامههای بهداشتی بویژه استفاده از ماسک و حفظ فاصله گذاری اجتماعی ضروری است.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: اگر همچنان مردم رعایت پروتکلهای بهداشتی را دنبال کنند و زمینه برای ابتلا یا بستری ناشی از کرونا را فراهم نکنند و مهمتر از همه واکسیناسیون جدیتر گرفته شود، دیگر نمیتوان انتظار داشت که سویههای جدید وارد کشور شود یا اگر هم وارد کشور شد مانند امیکرون مشکلات کمتری را به دنبال خواهد داشت.
وی تاکید کرد: کاهش آمار روزانه مرگ و میر کرونایی نیز با تعداد افرادی که از گذشته در بخشهای مراقبتهای ویژه بستری هستند، مرتبط بوده و به عبارتی دیگر ته ماندههای آی سی یو هستند و اینکه مردم به خوبی اصول بهداشتی را مورد توجه قرار میدهند و نقش مهم واکسیناسیون، در کنترل و مدیریت کرونا بسیار تاثیر گذار بوده است.
دکتر حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری کرونا گفت: کاهش موارد کرونا در هفته گذشته در کشور، باعث خوشحالی است، اما در برخی کشورها مانند هند، موارد ابتلا صعودی بوده که این برای ما هشدار دهنده است. پاندمی کرونا در ایران هنوز پایان نیافته چرا که متاثر از سایر کشورهای دنیا هستیم و هنوز در خیلی از کشورها، موارد ابتلا، بستری و فوت بیماران کرونایی وجود دارد بنابراین نمیتوان گفت که پاندمی کرونا در یک کشور تمام شده و در کشورهای دیگر در حال افزایش است.
باتوجه به شرایط موجود، هنوز هم تاکید ما بر رعایت پروتکلهای بهداشتی بهویژه استفاده از ماسک و تکمیل واکسیناسیون است. در کشور ما باید به صورت فعال و غیر فعال واکسیناسیون تکمیل شود. متاسفانه تاکنون فقط ۲۷ میلیون نفر نوبت سوم را تزریق کردهاند و روند واکسیناسیون در کودکان بویژه ۵ تا ۱۱ سالهها نیز مطلوب نیست.
دکتر کمال حیدری هم با تاکید بر تسریع روند واکسیناسیون گقت: پوشش واکسیناسیون به طور حتم تاثیر بسزایی در روند کنترل این ویروس داشت؛ همانگونه که در دو موج شدید پنجم با دلتا و ششم با امیکرون این تاثیر جدی را شاهد بودیم. با پوشش واکسیناسیون شرایط خوبی را تجربه کردیم، اما این پیام به معنی عادیانگاری شرایط نیست و توقع داریم مردم صبر و تحمل پیشه کنند و به پیامها و درخواستهای وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا توجه کنند.