« اصولا اعتراف به مصرف الکل در فرهنگ ما کار سختی است و مراجعان اکراه دارند که به این موضوع اشاره کنند، از طرفی نگرانی از مشکلات قانونی هم این مساله را تشدید میکند در حالی که هرگز گزارش مصرف الکل و مسمومیت ناشی از آن به مراجع قانونی و پلیس اعلام نمیشود، این مساله از اسرار بیماران محسوب میشود و ابدا از سوی مراکز درمانی به پلیس چیزی گزارش نمیشود مگر اینکه در کنار مسمومیت، حادثهای هم به وقوع پیوسته باشد و نیاز به گزارش پلیس باشد و در پی آن لازم باشد به مراجع قانونی گزارشی ارسال شود.»
مسافری از یکی از شهرهای جنوبی کشور به تهران میرسد، با علائم تهوع، استفراغ و تاری دید به اورژانس بیمارستان لقمان مراجعه میکند، در معاینات اولیه بیمار اظهار میکند که هیچ چیز غیرمعمولی مصرف نکرده است، آزمایشها انجام میشود و نتیجه مسمومیت با الکل اعلام میشود. بیمار مذکور با نتیجه آزمایش یادش میآید که سه روز قبل در شهرشان با سه نفر دیگر مشروب مصرف کردهاند. در نهایت مصرف مشروب دستساز و تقلبی منجر به فوت دو نفر و کور شدن دو نفر دیگر از این چهار تن میشود.
پیمان عرفانطلب اوینی، استاد دانشگاه شهید بهشتی به این موضوع اشاره میکند تا توضیح بدهد که علائم مسمومیت ناشی از مصرف الکل تقلبی ممکن است ساعتها بعد از نوشیدن سراغ فرد بیاید تا جایی که حتی مسموم فراموش کند الکل مصرف کرده است. این یعنی برعکس تصور عموم در ساعتهای اولیه مصرف الکل تقلبی ممکن است هیچ علائمی بروز پیدا نکند.
در واقع علائم مسمومیت با الکل معمولا حدود ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد از مصرف خودش را نشان میدهد، دقیقا زمانی که اتانول مصرفی موجود در خون کم میشود و میزان متانول غیراستاندارد موجود در مشروب کارش را شروع میکند.متانول ابتدا توسط الکل دهیدروژناز ۴ به فرمالدئید متابولیزه میشود. فرمالدئید پس از آن تقریباً به طور کامل توسط آلدهید دهیدروژناز ۴ به فرمات (اسید فرمیک) متابولیزه میشود، نتیجه به زبان ساده یعنی فرد طی این فرایند به شدت مسموم میشود.
«بارها کسانی با مسمومیت بالا به اورژانس لقمان آمدهاند که از بطری پلمپ شده با ظاهری شبیه محصولات خارجی، الکل مصرف کرده بودند. این یعنی به ظاهر بطری، طعم و بو، قیمت و پلمپ بودن آن به هیچ عنوان نمیتوان اعتماد کرد.»
مسمومان متانول با علائمی چون تهوع، استفراغ، احساس ناخوشایند شدید، تنفس تند، تعریق و تاری در چشم به مراکز درمانی مراجعه میکنند. فاجعه زمانی رخ میدهد که بدانیم در اثر این مسمومیت، فرد در هر ساعت، یک دهم از بینایی خود را از دست میدهد و طی ده ساعت اگر کمکهای پزشکی نگیرد، کاملا نابینا میشود، ضمن اینکه بسته به میزان مسمومیت، علاوه بر نابینایی، از دست دادن هوشیاری، کما و در نهایت مرگ نیز مورد انتظار است.
این همان اتفاقیست که اخیرا در بندرعباس رخ داده و اخبارش از ۱۱ اردیبهشت ماه در خبرگزاریها منتشر شده است. بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان تاکنون بیش از ۸۰ نفر براثر مسمومیت ناشی از الکل به مراکز درمانی مراجعه کردهاند که این تعداد ۱۴ نفر جان خود را از دست دادهاند.
طی سالهای اخیر بارها براثر توزیع الکل تقلبی در استانها و شهرهای مختلف کشور آمار تکاندهندهای از مسمومانی که نابینا یا فوت شدهاند، در سرخط اخبار قرار گرفته است.