اخیرا در برلین یکی از مدیران سعودی به همکار آلمانی خود توضیحی ساده درباره مسیر اقتصادی کشورش ارائه کرد: «پدربزرگم سوار بر خر به سر کار میرفت. بعد پدرم با مرسدس سر کار رفت. من اکنون با یک لامبورگینی به محل کارم میروم. اما پسرم؟ او احتمالا سوار خر خواهد شد.»
به دلیل وقوع جنگ اوکراین نفت عربستان سعودی مورد تقاضا است. با این وجود، این وضعیت برای همیشه تداوم نخواهد داشت. بنابراین، تلاشهایی از سوی دولت عربستان سعودی از جمله تبدیل بیابانهای آن کشور به پیستهای اسکی برای ایجاد منابع تازه درآمدزایی انجام میشود تا روند تنوع بخشی در اقتصاد مبتنی بر نفت آن کشور صورت گیرد. با این وجود این تلاش تا چه اندازه واقع بینانه است؟
به نقل از دویچه وله، در حدود یک ماه گذشته، مشخص شده که عربستان سعودی از جنگ در اوکراین سود خواهد برد.
این کشور به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان از افزایش قیمت سوخت سود میبرد. علاوه بر این، نیاز فزاینده حیاتی به تلاش برای کاهش این قیمتها از طریق عرضه نفت بیشتر در بازار جهانی نیز بدان معناست که کشورهای غربی به دنبال روابط بهتر با عربستان سعودی هستند. این کشور یکی از تنها کشورهای تولیدکننده نفت است که میتواند تولید را به سرعت افزایش دهد.
«جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده که در حال بررسی سفر شخصی به عربستان سعودی است در زمره افرادی است که اکنون تلاش میکنند به سلطنت مستبد سعودی نزدیک شوند. این نزدیکی علیرغم بیزاری او از سوابق حقوق بشری ریاض بوده که مدتها مورد انتقاد قرار گرفته است.
در مجموع، به نظر میرسد همه چیز برای عربستان سعودی کشوری که بایدن زمانی از آن تحت عنوان یک «دولت یاغی» یاد میکرد رو به جلو باشد. با این وجود، این وضعیت دوام نخواهد آورد و سعودیها آن را میدانند.