در هر دورهای از تاریخ کشور به تناسب سیاستهای آن جامعه، مشاغل، مناصب و القابی به وجود میآمد که متناسب با آن حکومت و سیاست بود. در دوره صفویه نیز مشاغل و مناصب بسیاری مرتبط با دربار وجود داشت که هر کدام از آنها از نظر مرتبه و مقام جایگاه خاصی داشتند.
صدر در دوره صفویه رئیس نهاد مذهبی بود. او از تشکیلات سیاسی قدرت میگرفت. صدر به همراه دیگر اعضای طبقات مذهبی اداره امور نظامی را بر عهده داشت. در دوره صفویه نخستین وظیفه صدر متحد کردن مردم از طریق ترویج و تبلیغ مذهب شیعه بود. اولین فردی که موفق شد در دوره صفویه به این مقام دست پیدا کند فردی گیلانی به نام قاضی شمس الدین لاهیجی بود. او در دورهای که شاه اسماعیل در گیلان اقامت داشت به وی فارسی و عربی آموخت. مقام صدر اگرچه ریاست نهاد مذهبی را بر عهده داشت اما باید از تشکیلات سیاسی پیروی میکرد. به همین علت کشمکش هایی بین صدر و وکیل نفس نفیس همایون همیشه وجود داشت و در دوره شاه اسماعیل و طهماسب همیشه روابط بین این دو مقام تیره و تار بود.
ملاباشی
ملاباشی بزرگترین مقام روحانی را در دوره صفویه دارا بود و ریاست همه روحانیون را به عهده داشت. او یکی از نزدیکترین افراد به شاه بود و هیچ یک از سادات و فضلا نمیتوانستند نزدیک تر از او نزد شاه بنشینند.
از وظایف ملاباشی درخواست شهریه برای طالبان علم، مستحقان، برقراری عدالت، رفع ظلم از مظلومان، تحقیق در مسایل شرعی و دینی ، آموزش و تعلیم دعا، شفاعت مقصران و دیگر امور شرعی بود.در سالهای آخر حکومت شاه سلطان حسین فردی به نام ملا محمد حسین، مقام ملا باشی را داشت.