«احساس نیاز به طراحی پوششهای جدید بر اساس تاریخ، هویت، مذهب و اصالت فرهنگی ایرانیان موجب شد که به صورت خودجوش در مسیر تحصیلیام به طراحی و دوخت پوششهای اسلامی بپردازم، البته این طراحیها محدود به بانوان نبود و برای آقایان و کودکان نیز به طراحی و دوخت مشغول شدم.» این گفتوگو را که با مولف کتاب «کلیات طراحی تا دوخت چادر» شده در ادامه بخوانید.
داشتن پوشش در تمام نقاط دنیا دارای یکسری ضوابط است که این ضوابط را فرهنگ آن جامعه تعریف میکند. حجاب و پوشیدگی کامل نیز یکی از وجوه تمایز جوامع اسلامی با جوامع دیگر است در واقع حجاب افراد میتواند یکی از نشانههای اسلامی بودن جامعه باشد. بسیاری از علما و مراجع دینی، هدف و فلسفه حجاب اسلامی را داشتن تزکیه نفس، عفت، پاکدامنی و جلوگیری از فراهم شدن زمینه فساد در جامعه میدانند. از طرفی پوشش اسلامی را راهکاری برای استحکام بخشیدن به پیوند خانوادگی و تزریق آرامش روانی و امنیت به جامعه عنوان میکنند؛ این در حالی است که تبلیغات و واردات گسترده انواع لوازمی که به حجاب آسیب میرساند از یکسو و مورد هجوم قرار دادن تفکرات اسلامی و به تبع آن حجاب اسلامی از سوی دیگر موجب شده است که چهره دیگری از جوامع اسلامی به جهانیان معرفی شود و آنها در تهاجم فرهنگی گرفتار شوند.
مسئله حجاب و عفاف به عنوان یکی از مهمترین مباحث زیرساختی یک کشور اسلامی باید مورد توجه مسئولان و متولیان این امر قرار گیرد و آنها برای اشاعه فرهنگ اسلامی و مقابله با تهاجم فرهنگی ابزارها و روشهای جدیدی اتخاذ کنند. یکی از راهکارهای اساسی در ترویج فرهنگ حجاب گفتمانسازی و مقابله با فرهنگهای بیگانه است. برای روشنتر شدن ابعاد فعالیت کسانی که در مسیر ترویج فرهنگ ایرانی - اسلامی گام برداشتهاند گفتوگویی با «سیده راضیه ابراهیمیان» کارشناس ارشد طراحی پارچه و لباس، مدرس دانشگاه، مولف کتاب «کلیات طراحی تا دوخت چادر» و کسی که از آغاز راهاندازی کارگروه و اولین جشنواره مد و لباس فجر حضوری فعال در این عرصه داشته است انجام شد که در ادامه میخوانید:
خانم ابراهیمیان لطفا از خودتان و علت حضورتان در این عرصه برایمان بگویید.
واقعیت این است که من سالها پیش به دلیل کمبود پوششهای متنوع اسلامی و حضور پررنگ پوششهای نامتعارف در بازار تصمیم گرفتم که وارد این عرصه شوم و کاری انجام دهم. احساس نیاز به طراحی پوششهای جدید بر اساس تاریخ، هویت، مذهب و اصالت فرهنگی ایرانیان موجب شد که به صورت خودجوش در مسیر تحصیلیام به طراحی و دوخت پوشش های اسلامی بپردازم، البته این طراحیها هیچوقت محدود به بانوان نبود و برای آقایان و کودکان نیز به طراحی و دوخت مشغول شدم.
یکی از مهمترین دلایلم برای ورود به این عرصه پرسشهایی بود که در ذهنم ایجاد میشد. پرسشهایی که همگی از چالشها و ضعفهای آسیبزا حکایت داشت و دغدغه دلسوزان عرصه مد و فرهنگ اسلامی بود. سالهاست که موضوع پوشش و مد نه تنها برای من و همرشتهایهای من بلکه برای بیشتر افراد جامعه اهمیت پیدا کرده و به دغدغه تبدیل شده است. هر چند این موضوع بیشتر دغدغه نسلهای جدید است و نسلهای گذشته با پوششهای ساده خود کنار آمدهاند و احساس نیاز به تنوع در سبک پوشش نمیکنند.