چای یکی از نوشیدنیهای پر طرفدار دنیاست و در کشور ما محبوب ترین نوشیدنی گرم و کافئیندار محسوب میشود.تقریبا اکثر ایرانیها روز خود را با نوشیدن یک فنجان چای آغاز میکنند. این نوشیدنی خواص بسیاری دارد ولی مصرف بیش از حد چای می تواند مضرات و عوارض جدی به دنبال داشته باشد.
فواید چای بی پایان به نظر میرسد. بررسیهای متعددی نشان داده اند که نوشیدن چای باعث افزایش طول عمر، افزایش متابولیسم، کاهش وزن، افزایش حافظه و مواردی دیگر میشود، اما احتمالاً این جمله را شنیده اید: «مصرف بیش از حد مواد مفید میتواند مضر باشد.»
محبوب ترین گونه های آن چای سبز، سیاه و اولانگ هستند که همگی از برگ های گیاه چای تهیه می شوند.
در این مقاله قصد داریم به مضرات چای بپردازیم. با ما همراه باشید.
تحقیقات جدید نشان میدهند که ترکیبات موجود در این گیاه، نقش مهمی در کاهش چاقی، دیابت، سرطان و بیماریهای قلبی دارند، اما مصرف بیش از حد این نوشیدنی بهدلیل کافئین داشتن، آثار جانبی، مانند بیخوابی، مشکلات تنفسی و افزایش ضربان قلب دارد.
کاهش جذب آهن ترکیبات پلی فنول که باعث تلخی نوشیدنیهایی مانند چای بوده، ممکن است مانع جذب آهن در بدن شود و بدن شما نمیتواند آهن خوراکیهایی مانند اسفناج یا لوبیا را جذب کند. تحقیقات نشان می دهد که تانن های چای بیشتر از غذاهای حیوانی مانع جذب آهن از منابع گیاهی می شوند. بنابراین اگر از یک رژیم غذایی گیاهخواری پیروی می کنید ممکن است بخواهید به میزان چای مصرفی خود توجه بیشتری داشته باشید. مقدار دقیق تانن در چای بسته به نوع و نحوه تهیه آن می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. با این حال محدود کردن مصرف خود به 3 فنجان یا کمتر (710 میلیلیتر) در روز احتمالا یک محدوده امن برای اکثر افراد است. اگر آهن پایینی دارید اما همچنان از نوشیدن چای لذت می برید مصرف آن را بین وعده های غذایی مصرف کنید. انجام این کار باعث می شود که کمتر بر توانایی بدن شما برای جذب آهن از غذای شما در وعده های غذایی تاثیر بگذارد. استرس و اختلال در خواب مصرف چای قبل از خواب باعث هوشیاری و بی خوابی می شود بسیاری از افراد برای مطالعه در شب و بیداری چای و قهوه مصرف میکنند که استفاده بیش از حد باعث استرس و اختلال جدی در خواب می شود. یبوست چای سیاه، حاوی تانین است، همان مادهای که باعث تلخی چای میشود. وجود این ماده به ذخیره رسوب شیمیایی بدن کمک میکند. مصرف بیش از حد چای سیاه میتواند باعث یبوست در بدن برخی افراد شود. ریفلاکس معده کافئین موجود در چای ممکن است باعث سوزش سردل یا ریفلاکس اسید معده شود. کافئین میتواند دریچه اسفنکتر مری را شل کند. کافئین بهطور کلی، تولید اسید معده را افزایش میدهد و مصرف آن برای مبتلایان به زخم معده یا دیگر مشکلات معده توصیه نمیشود. اختلالات خونریزی کافئین موجود در چای سیاه میتواند باعث کندی لخته شدن خون شود. این مورد در افراد نشان داده نشده است، اما در صورت بروز اختلال خونریزی، کافئین را با احتیاط مصرف کنید. مشکلات قلبی کافئین موجود در چای سیاه و سبز، باعث ایجاد ضربان قلب نامنظم در افراد خاص میشود. اگر بیماری قلبی دارید، مصرف کافئین را محدود کنید. کاهش زیبایی مصرف منظم چای سیاه در طول زمان، باعث تغییر رنگ، سایش و لکه روی دندانها میشود. بنابر این، چای سبز یا دمنوشهای دیگر را جهت جلوگیری از این موضوع، مصرف کنید. فشار خون بالا کافئین موجود در چای سیاه، ممکن است فشار خون را در افرادی که فشار خون بالا دارند، افزایش دهد. چای سیاه، بهطور معمول حاوی کافئین بیشتر نسبت به چای سبز و سفید است و هر چه بیشتر چای خیس بخورد، مقدار کافئین آن بیشتر میشود.