شهرستان آران و بیدگل، یکی از شهرستانهای استان اصفهان در شمال آن شهر قرار دارد. مرکز این شهرستان، شهر آران و بیدگل است. آران و بیدگل یکی از قدیمی ترین تمدنهای کشور محسوب می شود به گونه ای که می توان گفت با تپه های تاریخی سیلک که قدمتی مربوط به ۹ هزار سال پیش دارند گذشته یکسانی داشته باشد. با ما همراه باشید تا شما را با این شهرستان زیبا و تاریخی آشنا کنیم.
تاریخچه شهرستان آران و بیدگل
بعد از آنکه تپه سیلک (در ۱۴ کیلومتری جنوب غرب)، در ابتدای هزاره اول (قبل از میلاد مسیح) تخریب گردید، مهاجمین پیروز فین کنونی را مکان خود برگزیدند و در اطراف آنجا آبادیهای کوچک و بزرگی مثل آران دشت، بیدگل، نوشآباد، نیاسر و ورزآباد به وجود آمد.
در دوره صفوی ژان شاردن که از کاشان بازدید میکند درباره آران و بیدگل میگوید:
«فقط در یکی از نقاط حومه شهر هزار کارگر ابریشمباف وجود دارد. این آبادی که آرون نام دارد و در فاصله دو فرسخی شهر میباشد از دور مانند شهر زیبایی جلوهگر است و دارای دو هزار باب خانه باغچه و ششصد باغ زیبا میباشد.»
بعد از دوره قاجار آران و بیدگل هر یک بر اساس قوانین تقسیمات کشوری دارای شهرداری جداگانه بودند و سال تأسیس شهرداری آنها به ترتیب ۱۳۳۲ و ۱۳۳۳ خورشیدی بودهاست. نخستین شهردار آران در این دوره محمدتقی صباحی بود.
در سال ۱۳۵۴ خورشیدی وزارت کشور این دو شهر تحت عنوان گلآرا یکپارچه کردند و از قسمت آران و از توابع کاشان در محدوده استان مرکزی قرار گرفت.
در مردادماه سال ۱۳۷۵ بر اساس مصوبه هیئت وزیران، بخش آران از شهرستان کاشان جدا و به عنوان شهرستان آران و بیدگل شامل دو بخش مرکزی و کویرات در تقسیمات کشوری شناخته شد.
این منطقه را در گذشته به این علت قریه میگفتند یا مینوشتند چون که دارای باغهای مشجر، خانههای بزرگ، قلعه و کاریزهای گوناگون بودهاست.