یکی از بهترین راهکارها برای درمان خانگی کم خونی، مصرف عسل طبیعی می باشد. این شهد طبیعی بخوبی می تواند جایگزین داروی های شیمیایی در درمان نوع خفیف کم خونی باشد، ضمن آنکه مصرف طولانی مدت عسل نه تنها هیچگونه عارضه ای ندارد، بلکه سرشار از خاصیت نیز می باشد. با ما همراه باشید تا در این مطلب به بررسی این خاصیت عسل طبیعی بپردازیم.
بیماری کم خونی یا Anemia زمانی بوجود می آید که بدن مقدار کافی ماده معدنی آهن را دریافت نکند. چنین وضعیتی می تواند ناشی از نوع تغذیه و گاها شرایط بدنی فرد ( عدم جذب آهن ) باشد. همانطور که می دانید گلبول های قرمز خون وظیفه ی انتقال اکسیژن در بدن را بر عهده دارند. مولکول های اکسیژن با هموگلوبین موجود در سلول های خونی ترکیب شده و در رگ ها جابه جا می شوند تا اکسیژن را به بخش های مورد نیاز بدن برسانند. هرچه تعداد گلبول های قرمز در بدن افزایش یابد، به طبع قدرت انتقال اکسیژن و در نهایت جذب آن افزایش می یابد.
علائم و عوارض کم خونی
کمبود اکسیژن در بدن، در موارد شدید عوارض بسیار خطرناکی را در بر دارد، اما در موارد خفیف تر ممکن است منجر به خستگی غیر عادی و مداوم، رنگ پریدگی، تنگی نفس، سردرد و سرگیجه، تپش قلب، پوست و موی خشک و آسیب دیده، بی قراری عضلات، شکنندگی ناخن ها، ریزش مو، تورم اطراف چشم و کاهش بینایی بشود. از دیگر علائم کم خونی، هوس های غیر طبیعی برای خوردن برخی مواد خوراکی است. برای مثال خوردن برنج خام یا نشاسته خام از علائم کمبود و فقر آهن در بدن افراد است. یخ خوردن نیز از علائم کم خونی است که عموما جدی گرفته نمی شود.
دلایل ایجاد کم خونی
- دریافت کم آهن
- کمبود ویتامین B12 و فولات
- بیماری
- کم خونی آپلاستیک که در آن مغز استخوان به اندازه کافی سلول خونی تولید نمی کند تا بتواند بدن را تغذیه کند.
- از دست دادن خون
خواص عسل در مقابله با بیماری کم خونی
عسل یک منبع غنی از آهن، مس و منگنز می باشد. ترکیب این مواد با یکدیگر می تواند به سنتز هموگلوبین کمک کند. بنابراین افرادی که بطور مداوم عسل طبیعی مصرف می کنند از بیماری کم خونی و عوارض بعدی آن در امان خواهند بود. شما می توانید عسل را همراه با تکه میوه های پر انرژی نظیر سیب و موز مصرف کرده تا در عین مقابله با اختلال کم خونی، انرژی مورد نیاز بدن را دریافت کنید.
کدام عسل تاثیر بیشتری بر درمان کم خونی دارد؟
- عسل گزانگبین: عسل گزانگبین یا عسل گون از جمله عسل های درمانی برای درمان کم خونی است. مصرف چند دوره عسل گزانگبین سطح آهن خون را افزایش داده و می تواند به عنوان جایگزین فولیک اسید شناخته شود.
- عسل یونجه: عسل یونجه یکی از پرخاصیت ترین عسل هایی است که در سراسر دنیا می توانید آن را پیدا کنید. این عسل سرشار از مواد معدنی است. انواع مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز برای درمان کم خونی را می توانید به صورت یکجا در عسل یونجه پیدا کنید.
- عسل کنار: عسل کنار هم مشکل کمبود مواد معدنی را در بدن شما برطرف می کند و هم با استفاده از خواص درونی خود، اجازه نمی دهد به این راحتی دوباره به مشکلات کم خونی مبتلا شوید.
عسل تیره یا روشن؟
عسل تیره موثرترین نوع عسل برای درمان خانگی کم خونی می باشد. عسل تیره حاوی مقادیر بسیاری از آهن، کلسیم، فسفر، ویتامینB، و ویتامین B12 می باشد. تمامی این مواد در کنار یکدیگر منجر به بالا رفتن تعداد گلبول های قرمز خون شده و همین امر باعث شده تا عسل تیره جز پر اهمیت ترین روش خانگی برای مقابله با کم خونی به حساب آید. عسل روشن بعد از عسل تیره در جایگاه دوم برای رویارویی با این بیماری قرار می گیرد و در کنار آن با در برداشتن آنتی اکسیدان منجر به تنظیم عملکرد سیستم گوارش شده و با باکتری ها مقابله می کند.
چند ترکیب موثر از عسل برای رفع کم خونی
مصرف عسل به تنهایی نقش موثری در درمان و بهبود کم خونی خفیف دارد اما ترکیب آن با برخی از مواد مغذی و خون ساز دیگر می تواند این تاثیر را چند برابر کند. شما می توانید با استفاده از این ترکیبات به مقابله با کم خونی رفته و از فواید بی نظیر آن ها بهره مند گردید. در ادامه به معرفی این ترکیب ها پرداخته ایم.
موز و عسل
موز برای درمان کم خونی مفید است مخصوصا این که با عسل ترکیب شود؛ زیرا علاوه بر جذب آهن باعث جذب اسید فولیک و B12 می شود که همه در درمان کم خونی بسیار مفید هستند. عسل منبع قدرتمند آهن، مس و منگنز است. با ترکیب این عناصر، آن ها در سنتز هموگلوبین کمک می کنند. بنابراین عسل یک سلاح قدرتمند در برابر کم خونی است. هنگام درمان کم خونی می توانید عسل را با برش سیب یا موز بخورید تا سبب جذب آهن شود و انرژی از دست رفته را به بدن شما بازگرداند. هم عسل و هم موز مواد مغذی ضروری بدن را برای تولید سلول های قرمز خون و بهبود سطح هموگلوبین تولید می کنند.
- ۱ موز متوسط
- یک قاشق چای خوری عسل
موز را بشویید و پوست بگیرید، سپس آن را ورقه ورقه کنید و در ظرف بریزید. یک قاشق چای خوری عسل روی آن قرار دهید.
عسل و جعفری
مقداری جعفری را در یک فنجان آب بریزید و آن را روی آتش بگذارید تا جعفری جوش بیاید. جوشانده جعفری صاف شده و یک قاشق چای خوری عسل را باهم ترکیب کنید. نوشیدنی را ۲ تا ۳ بار در روز بنوشید تا بهترین نتیجه را بگیرید و جعفری به بدن کمک می کند تا آهن را به سرعت جذب کند، در نتیجه نسبت هموگلوبین خون افزایش یافته و کم خونی را درمان می کند.
عسل و کنجد
کنجد یکی از مهم ترین مواد غذایی است که در معالجه سریع کم خونی مفید می باشد و تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک قاشق چای خوری دانه کنجد را در آب قرار دهید و بگذارید ۳ ساعت خیس بخورد. مخلوط را خوب خرد کنید تا خمیر به دست بیاید، سپس عسل به آن اضافه کنید.دو قاشق غذاخوری از مخلوط را دو بار در روز مصرف کنید یا می توانید این مخلوط را به یک فنجان شیر اضافه کرده و روزانه قبل از خواب مصرف کنید.
آب سبزیجات همراه با عسل
سبزیجات سبز مانند کلم پیچ، اسفناج، تربچه سبز، خردل سبز، شاهی، کلم بروکلی و برگ چغندر از غذاهای غنی از آهن هستند و خوردن منظم آنها می تواند به درمان کم خونی کمک کند.
- نصف فنجان کلم
- یک چهارم فنجان کرفس خرد شده
- یک قاشق غذاخوری عسل
- نصف لیمو
سبزیجات خرد شده، عسل و آبلیمو را در مخلوط کن بریزید. مواد را خوب مخلوط کنید. آن را در یک فنجان بریزید و از آن به عنوان صبحانه یا یک ساعت قبل از تمرین بنوشید. شایان ذکر است، آب سبزیجات را با عسل بیش از حد مصرف نکنید، حداکثر می توانید روزانه سه تا چهار فنجان میل کنید.
عسل و سرکه سیب
یک قاشق غذاخوری عسل سیاه را با یک قاشق چای خوری سرکه سیب مخلوط کنید، سپس یک فنجان آب ولرم به آن اضافه کنید و هر روز صبح این مخلوط را بنوشید. اگر با مشکل کم خونی دست و پنجه نرم می کنید می توانید از این ترکیب استفاده کنید و از خواص آن بهره مند گردید و به این ترتیب به رفع کم خونی خود کمک کنید.
عسل و سیاه دانه
۵ قاشق غذاخوری عسل تیره به یک قاشق غذاخوری سیاه دانه و یک قاشق غذاخوری پودر شنبلیله اضافه کنید و مواد را خوب مخلوط کنید و در یک کاسه شیشه ای در یخچال قرار دهید. بعد از دو بار خوردن در روز به مدت یک ماه کامل به شما در درمان کم خونی کمک می کند.