با توجه به تغییر شرایط اقلیمی در کره زمین و بحران کم آبی در کشور، وقت آن رسیده که با اَرج نهادن به پژوهشها و راهکارهای علمی و عملی اساتیدی همچون "آهنگ کوثر" و توجه به روشهایی وی در آبخوانداری؛ سیل را به یک نعمت مُبدل کنیم و بتوانیم آب جاری شده از سیل را برای تغذیه سفرههای زیرزمینی و حاصلخیزی خاک به کار بگیریم.
اولین تابستان قرن جدید در کشور ما توام با غافلگیری بزرگی از دل طبیعت بود. وقوع سیل آن هم در میانه تابستان سبب شد مردم مناطق مختلف کشور و دولت با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کنند. این سیل تابستانی که ۱۸ استان کشور را درگیر کرد و به پایتخت هم رسید؛ باعث شد شماری از هموطنان جان خود را از دست دادند و آسیبهای قابل توجهی به زیرساختها، خانههای مردم و حتی بناهای تاریخی وارد شد.
اما همین سیل میتوانست برای کشورمان، آن هم در روزهای گرم تابستان و در اوج بحران کم آبی در کشور از یک تهدید، به فرصت تبدیل شود. بیشک مدیریت سیل میتواند برای کشور کم آب ما به یک نعمت تبدیل شود و دستکاریهای انسان در طبیعت اگر در جهت مثبت باشد، میتواند مزایای قابل توجهی هم به همراه داشته باشد.
به نظر میرسد با توجه به بروز این حوادث، گرمایش جهانی و تغییرات جوی حاکم بر کره زمین و از همه مهمتر، بحران کم آبی در کشور، وقت آن رسیده که به فکر بهرهوری از آب جاری شده از سیل باشیم!
البته پیش از این برخی از محققان کشور در این راستا تلاشهای بسیار موفقی را داشتهاند به طوری که به این بهانه در این گزارش نگاهی داریم به طرح "آبخوانداری" که توسط دکتر "سید آهنگ کوثر"، پژوهشگر مطرح کشور در حوزه آب از شهر شیراز مطرح و سبب شد سیل در منطقه فسا به عنوان یک نعمت بزرگ یاد شود.
دکتر کوثر، دارای مدرک تحصیلی دکتری روابط آب و خاک و گیاه، با گرایش مهندسی آبیاری و آبشناسی جنگل از دانشگاه "اورگن" آمریکا است. با آنکه تقریباً تمام دوران تحصیلش را در آمریکا سپری کرده، اما عاشق ایران و ایرانی است و به قول خودش، بسیار کوشیده تا تب میز و قدرت و ریاست وسوسهاش نکند. دکتر کوثر دو سال از سالهای حضور خود در ایران را در "جونگان" ممسنی با خانواده خود گذراند و سالها در یک کانِکس در بیابانهای "بیشهزرد" فسا به این امید زندگی کرد که قدر آب را بهتر و بیشتر بدانیم و درک کنیم که همیشه بهترین واکنش در مواجهه با کم آبی، احداث سازههای غول پیکر سیمان اندود به نام سدهای مخزنی نیست.
دکتر کوثر در منطقه "گربایگان" شهرستان فسا، ثابت کرد که میتوان با هزینهای به مراتب کمتر و با ماندگاری به مراتب بیشتر، آب را در زیر زمین حفظ کرد و به تدریج و بدون نگرانی از تبخیر، مورد استفاده قرار داد، شگردی که به عنوان "آبخوانداری" شناخته شد.