به عقیده کارشناسان حوزه تربیت، فرزند پروری مقتدرانه موفق ترین الگوی تربیت فرزندان است ، والدین مقتدر توقعات زیادی از فرزندشان دارند ولی در عین حال صمیمیت خود را با او حفظ میکنند و عواقب کارهای ناپسند فرزندشان را به طور منصفانه مشخص میکنند.
روش تربیتی شما، نحوه تعامل و رفتاری که در قبال تربیت فرزندتان دارید تا آخر عمر روی زندگی او تاثیر می گذارد. محققین به طور کلی فرزند پروری را به سه سبک مختلف تقسیم بندی می کنند.
- سبک فرزند پروری مقتدرانه
- سبک فرزند پروری مستبدانه
- سبک فرزند پروری سهل گیرانه
البته والدین در اغلب موارد در یک دسته خاص قرار نمی گیرند و در برخی زمینه ها تمایل به سهل انگاری دارند و گاهی اوقات رفتار مقتدرانه دارند.
ما در این مقاله قصد داریم در مورد سبک فرزند پروری مقتدرانه ( به انگلیسی : Authoritative parenting ) صحبت کنیم و به شما بگوییم چرا به عنوان بهترین سبک فرزند پروری شناخته می شود.
سبک فرزند پروری مقتدرانه چیست؟
در سبک فرزند پروری مقتدرانه محدودیت های روشن و واضح با نظم و انضباط عادلانه و منصفانه همراه می شود و به فرزند حس دلگرمی و حمایت از جانب والدین را میدهد.
سبک فرزند پروری مقتدرانه چیست؟ آیا جملات زیر در رابطه شما با فرزندتان وجود دارد؟
برای ایجاد و حفظ رابطه مثبت با فرزندتان تلاش می کنید.
دلایل پشت قوانینی که فرزندتان باید اجرا کند را برایش توضیح می دهید.
قوانین را اجرا و عواقبش را مشخص میکنید ولی احساسات فرزندتان را هم در نظر می گیرید.
اگر در تربیت فرزندتان از این شیوه ها استفاده می کنید به این معنی است که شما یک والد مقتدر هستید.
والدین مقتدر قوانینی را وضع میکنند ولی در صورتی که قوانین اجرا نشود ، از عواقبش استفاده می کنند ولی نظرات فرزندشان را هم لحاظ قرار می دهند.
احساسات فرزندشان را تایید می کنند و در عین حال به کودک می فهمانند که بزرگترها مسئول هستند.
در فرزند پروری مقتدرانه والدین وقت و انرژی خود را به پیشگیری از مشکلات رفتاری اختصاص میدهند و از استراتژی های انضباطی مثبت برای تقویت رفتار مثبت فرزند استفاده می کنند مانند سیستم های تشویق و پاداش.
به عقیده محققان سبک فرزند پروری مقتدرانه باعث می شود کودکان تبدیل به افرادی مسئولیت پذیر در آینده شوند و بتوانند به راحتی احساساتشان را بیان کنند.
کودکانی که در این شرایط انضباطی بزرگ می شوند معمولا شاد و موفق هستند و بهتر میتوانند در مورد ارزیابی خطرات یا تصمیم های بحرانی ، موفق عمل کنند.
والدین مقتدر اجازه بد رفتاری به فرزندشان نمیدهند و خودشان هم تابع قوانین وضع شده هستند و از فرزندانشان هم همین انتظار را دارند و فرزندش را از عواقب اجرا نکردن قوانین آگاه میکنند.
حتی در این باره نظر فرزندشان را جویا می شوند و به طور کامل به نظراتش گوش می دهند.
با وجودی که والدین مقتدر انتظارات و توقعات بالایی از فرزندشان دارند ولی با حمایت عاطفی و رفتار گرم و صمیمی به فرزندشان آرامش می دهند.
به فرزندان اجازه میدهند در مواردی به طور مستقل فکر و عمل کنند و از نظرات و فعالیت هایشان حمایت میکنند.
در جنبه های مثبت فرزندشان را تشویق میکنند و در جنبه های منفی با ارائه دلایل منطقی او را قانع میکنند.
والدین مقتدر ، منعطف و معقول عمل میکنند و فرزندانشان این موضوع را می دانند و با خیال راحت به والدینشان تکیه میکنند.