رضا درستکار، معتقد است تلویزیون با سرعت به عقب باز میگردد و دلیل این ماجرا هم عدم وجود مدیر فرهنگی مناسب است.
در حال حاضر و درست در زمانی که شبکه نمایش خانگی شروع به پخش بیش از پنج سریال تازه در ژانرهای مختلف کرده، صداو سیما تنها قرار است ۳ سریال تازه پخش کند و در عوض تمام تمرکز، توان، سرمایه مالی و نیروی انسانی خود را به تولید مسابقاتی از جمله «شهروند و مافیا»، «اعجوبهها»، «زوجینو»، «سیم آخر»، «رویانیوم»، «قهرمان» و «تهمتن» اختصاص دهد که اتفاقا از شبکههای پر مخاطبی مثل سه سیما و نسیم پخش میشود. در این شرایط که بر اساس تجربه شبکه نمایش خانگی مشخص شده که تمایل مخاطبان به تماشای سریال، مخصوصا سریالها کمدی، بیشتر از دیدن مسابقه است، تلویزیون کماکان تلاش دارد تا این نیاز و علاقه مخاطبان را نادیده بگیرد.
نکته این است که چرا تلویزیون سریال مناسبی تولید نمیکند؟ اصلا جایگاه تلویزیون کجاست و چرا توان رقابت با شبکه نمایش خانگی را ندارد؟ برای پاسخ به این سوال، با رضا درستکار، منتقد سینما و تلویزیون صحبت کردیم که در ادامه میخوانید.
جایگاه تلویزیون در شرایط فعلی کجاست؟
در این شرایط زمانی که از دوستان یا نزدیکان پیگیری میکنم هیچ کس تلویزیون را دنبال نمیکند، حتی دیگر کسی اخبار تلویزیون را هم نگاه نمیکند چون همه چیز را وارونه نشان میدهد.
در نگاه اول لازم است بگویم تلویزیون مرجعیت سابق خود را از دست داده و جریان اعتمادی که قبلا وجود داشت را کاملا نابود کرده است. بنابراین اگر اقبالی در ماهوارهها و شبکه نمایش خانگی ایجاد شده بیش از اینکه نشان از توانایی آنها باشد، بخاطر ناتوانی تلویزیون است.
نکته بعد اینکه یک پوست سازی معکوسی در تلویزیون رخ داده و آن هم این است که مدیران جوانسالی را بر مسندهای مهم گماردند، این موضوع از یک نظر خوب است، از زمانی که به اسم جوانسازی، تجربه، دانش و شناخت را کنار میگذارند، طبیعتا این وضعیت فلاکتباری که برای تلویزیون پیش آمده طبیعی است دیگر برای همین به جای اینکه بخواهند یک کار اساسی، مفید و تاثیرگذار انجام دهند، میروند سراغ موضوعاتی که نه اهمیت دارد، نه مخاطب به آن توجهی میکند و در نتیجه هر روز تعداد مخاطب کمتر میشود.
اما تلویزیون معتقد است که در حال تولید محتوای سرگرم کننده برای مخاطبانش است.
تلویزیون دائم دارد برنامههایی به اسم تفریح و سرگرمی میسازد که نه تنها باعث سرگرمی مخاطب نمیشود، بلکه بیشتر باعث ایجاد حس تنفر در مخاطب میشود. برنامههایی که تلویزیون میسازد، فاقد جنبه سرگرمکننده، فاقد زیبایی شناسی، فاقد مخاطب سازی و فاقد ارزش برنامهسازی است، می توانند سراغ ماهوارهها بروند و ببینند که آنها چگونه توانستند مخاطبشان را سرپا نگه دارند.
فکر میکنید چرا این اتفاقها رخ داده و تلویزیون فاقد تمام آن جنبهها شده است؟
چون صداوسیما تمام آدمهای باتجربه، شناخته شده و برنامهسازان موفق را به بهانههای واهی از خودش رانده و فامیل، دوستان و آشنایان خودشان را سر کار گماردند و با این وضعیتی که به وجود آمده، تلویزیون ایران دیگر اقبالی نخواهد داشت، برای همین است که شبکههای مختلف تلویزیون هر سریالی را ده باره و صدباره پخش میکند. چون پشت آن سریالها توجه به مردم بود.