در بدن انسان وظیفه ذخیره مایع صفرا برای هضم چربی های مواد غذایی بر عهده کیسه صفرا می باشد. صفرا حاوی کلسترول، چربی و مایعات است. عدم تخلیه کامل مایع صفرا با تجمع رسوبات سبب شکل گیری لجن کیسه صفرا می گردد. این عارضه به موجب برخورداری از ذرات کلسترولی زمینه را برای شکل گیری سنگ صفرا مهیا می سازد.
لجن صفرا چیست؟
در بخش تحتانی کبد یک اندام به نام کیسه صفرا قرار دارد. کیسه صفرا در بدن موظف به نگه داری از صفرا می باشد. صفرا نوعی مایع سبز و زرد رنگ قلیایی است که به عنوان یکی از خلط های چهارگانه شناخته شده است.
کیسه صفرا اندامی گلابی شکل است و طول 5 الی 7 سانتی متری برخوردار می باشد. این کیسه به سه بخش گردن، بدنه و انتهایی تقسیم می گردد. بدنه کیسه صفرا در سطح تحتانی کبد وجود دارد و بخش انتهایی آن یک پایه ی گرد است و در مقابل دیواره شکم قرار دارد.
زمانی که مواد غذایی وارد بدن می شود، مایع زرد رنگ صفرا به وسیله کبد ترشح می گردد. سپس از طریق یک مجرا وارد کیسه صفرا و روده باریک می شود.
صفرا ترکیبی از چربی، کلسترول و مایعات است که با شکست چربی غذاها در روند هضم کمک شایانی می کند.
تخلیه کامل کیسه صفرا اهمیت شایانی دارد. در واقع عدم تخلیه کامل، ذرات صفرا اعم از نمک های کلسیم در کیسه صفرا باقی می مانند. با افزایش ضخامت ذرات صفرا در داخل کیسه صفرا عارضه لجن صفراوی شکل می گیرد.
در واقع مخاط کیسه صفرا قادر است با ترکیب با کلسترول و نمک های کلسیم در شکل گیری لجن صفراوی همراه گردد.
لجن کیسه صفرا دارای محتوای رسوبات و ذرات ریز بیلی روبینات کلسیمی و کریستال های کلسترولی می باشد. این عارضه به موجب برخورداری از ذرات کلسترولی زمینه را برای شکل گیری سنگ صفرا مهیا می سازد.
عوامل دخیل در شکل گیری لجن کیسه صفرا