امید علی صفا و نعمت احمدی معتقدند که منع سلبریتیها از دریافت خدمات اجتماعی باید به عنوان حکم تکمیلی اعمال شود، نه حکم تبعی.
«یک منبع آگاه با اشاره به حمایت برخی از سلبریتیها و هنرمندان از آشوبگریها و اقدامات ساختارشکنانه و رفتارهای غیرقانونی اخیر در کشور، گفت: با حکم قضایی تعدادی از این افراد طی روزهای گذشته از دریافت خدمات اجتماعی منع شدهاند.
وی ادامه داد: فعالیتهای تعدادی دیگر از این افراد نیز در حال بررسی است و برای آنها نیز طی روزهای آینده با حکم قضایی محدودیتهایی در زمینه دریافت خدمات اجتماعی اعمال خواهد شد.»
این خبری است که توسط خبرگزاری ایرنا منتشر شده و چند سوال اصلی پیرو انتشار این خبر ایجاد میشود، اول اینکه خدمات اجتماعی و منع شدن از آن یعنی چه؟ دوم اینکه مگر بدون محکوم شدن افراد مگر ممکن است که مجازاتی برای آنها اعمال شود؟ سوم اینکه آیا منبع آگاه میتواند چنین اطلاع رسانهای انجام دهد یا خیر؟ و اگر این اطلاعات درست نباشد به منزله نشر اکاذیب تلقی میشود؟ برای پاسخ بخ این پرسشها با دو حقوقدان، گفتوگو کردیم، امیدعلی صفا و نعمت احمدی که هر دو از وکلای پایه یک دادگستری هستند و به این پرسشها پاسخ دادند.
دریافت خدمات اجتماعی حق همه است
در وهله اول امید علی صفا در پاسخ به این پرسش که مگر دریافت خدمات اجتماعی حق همه افراد نیست؟ گفت: «برای پاسخ به این سوال باید به یک مرحله قبلتر بازگردیم؛ به ماده دو و سه قانون مجازات اسلامی، ما در این دو ماده و اصل قانونی بودن جرائم و مجازاتها، دو نکته خیلی مهم داریم، اولا فقط کاری جرم است که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است و دوما مجازات هم باید ان چیزی باشد که در قانون تعیین شده است. این خبر مبهمی که در حال حاضر منتشر شده است، هیچ یک از این وجوه را ندارد.»
او موضوع را بازتر کرد و ادامه داد: «کمی دقیقتر بگویم، اول مشخص نیست که این افراد برای چه کاری به جرم متهم شدند و فرآیند دادرسی آنها در دست بررسی است نکته بعد اینکه چه کسی تعیین کرده که این جرمی که افراد مرتکب شدهاند مجازاتش محرومیت از دریافت خدمات اجتماعی است.»
این وکیل پایه یک دادگستری درباره غیرقانونی بودن اعلام خبر حکم فرد مجرم گفت: «ماده ۹۱ قانون آیین دادرسی کیفری درباره اینکه تحقیقات مقدماتی درباره پیگیری جرائم افراد محرمانه است و هیچ کس حق ندارد که آن تحقیقات را در اختیار رسانهها قرار دهد و اگر کسی این کار را انجام دهد، جرمش افشای اسرار است. حالا درباره این موضوع هم باید پرسید که مگر حکم قطعی صادر شده است؟ این موضوع در مرحله تحقیقات مقدماتی است.»
صفا ادامه داد: «نکته بعد اینکه اگر بخواهیم خبر محکومیت کسی به عدم دریافت خدمات اجتماعی را منتشر کنیم، خودش یک جرم دیگر است. ماده ۲۲ قانون اساسی میگوید؛ مثلا اگر کسی رشوه بگیرد، علاوه بر سایر مجازاتهای آن فرد یکی از مجازاتهایش این است که در رسانه اعلام میکنیم که فلانی به چند ماه حبس محکوم شده است؛ اما اینجا هم با ابهام مواجهیم، هم با ممنوعیت قانونی، هم انتشار این خبر یک مجازات است.»
احمدی هم درباره اتهام وارد شده به افراد گفت: «اول باید اتهامی به فردی وارد شود و مجازات اصلی تعریف شود که پیرو آن بتوان مجازات تکمیلی را اعمال کرد، بعد اگر این ماجرا توسط مقام قضایی مطرح شود ضمانت اجرایی دارد اما بدون برگزاری دادگاه و صدور حکم نمیتوان آن را اجرا کرد چون اصلا درست نیست. این اولینباری است که میشنوم بدون مجازات اصلی، قرار است که مجازات تکمیلی روی افراد اعمال شود.»