معاون پیشین امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت: یکی از مطالبات زنانی که همسر غیرایرانی داشتند، این بود که بتوانند برای فرزندانشان شناسنامه ایرانی دریافت کنند اما متأسفانه یک خلأ قانونی در این زمینه وجود داشت.
الهه جعفرزاده: سال ۱۳۹۸، قانونی تحت عنوان «اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی» به تصویب رسید که طبق این قانون، فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی می توانند پیش از سن قانونی و به درخواست مادر، تابعیت ایران را دریافت کنند.
اما حالا قانونی در مجلس در حال بررسی است که درصورت تصویب با همین کیفیت می تواند اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی را لغو کند. در ماده ۴۱ قانون سازمان ملی مهاجرت آمده که: «قانون اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی مصوب ۲/۷/۱۳۹۸ از زمان لازم الاجراشدن این قانون، به استثنای افرادی که در سامانه مربوطه ثبت نام کرده اند، لغو می گردد.»
به عبارت دیگر، قانونی که در سال ۱۳۹۸ تصویب شد، در جهت ایرانی شدن فرزندانی که مادر ایرانی و پدر خارجی داشتند هست، درحالی که قانون سازمان ملی مهاجرت در صورت نهایی شدن برای تابعیت این فرزندان چالش ایجاد می کند.
در همین باره معصومه ابتکار، معاون پیشین امور زنان و خانواده در دولت حسن روحانی گفت: «یکی از مطالبات زنانی که همسر غیرایرانی داشتند، این بود که بتوانند برای فرزندانشان شناسنامه ایرانی دریافت کنند اما متأسفانه یک خلأ قانونی در این زمینه وجود داشت.»