تمرین های تنفسی برای مقابله با استرس و اضطراب یکی از بهترین روش ها برای کنترل این مکانیزم دفاعی در بدن که در طی سال ها تکامل به وجود آمده است میباشند. تغییر شیوهی تنفس در زمانهایی که دچار استرس و اضطراب میشوید روشی موثر، رایگان و بدون نیاز به امکانات است که در طولانی مدت به حفظ آرامش در افراد کمک بسیاری میکند. در ادامه جهت یادگیری کامل شیوه تنفس صحیح برای کنترل استرس و اضطراب همراه ما باشید.
تاثیر و کارکرد تنفس در بدن
کارکرد اصلی تنفس برای تامین اکسیژن مورد نیاز سلول هاست اما عادت ها یا روش های غلط در تنفس میتواند موجب بروز آسیب هایی در دستگاه تنفسی شود. همچنین مکانیزم های دفاعی مانند استرس و اضطراب در زمان هایی که مغز احساس خطر میکند ایجاد میشود که تغییر شیوهی تنفس در این زمان و انجام تمرینهای تنفسی به صورت روزانه در طولانی مدت تاثیر بسزایی در ایجاد احساس آرامش دارند.
شاید نیاز به یادگیری تمرین های تنفسی موضوعی باشد که تا به حال به آن دقت نکرده باشید زیرا ما از بدو تولد با این روش به اکسیژن رسانی میپردازیم. اما تمرین های تنفسی در عین ساده بودن روشی مناسب و تاثیرگذار در کنترل و مقابله با استرس و اضطراب هستند و نیازی به امکانات خاصی ندارند. همچنین میتوانید با خواندن این مقاله یا چند جستجوی ساده در سرویس های اشتراک گذاری ویدیو به صورت رایگان این تمرین ها را یاد بگیرید و از فواید آن بهره مند شوید.
تاثیر دم و بازدم در احساسات
عمل دم (نفس گرفتن) در هنگام تنفس به سیستم عصبی سمپاتیک مرتبط است که تاثیرات آن در پاسخ به احساسات نیاز به مبارزه یا فرار هستند. بازدم (بیرون دادن نفس) نیز با سیستم عصبی پاراسمپاتیک در ارتباط است که تاثیر بسیاری در کنترل آرامش دارد.
تمرینات تنفسی برای مقابله با استرس و اضطراب
در ادامه به معرفی ۸ تمرین تنفسی مناسب برای کنترل استرس و اضطراب و رسیدن به آرامش همراه آموزش انجام این تمرین ها میپردازیم:
بازدم طولانی
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد بازدم نقش اساسی در کنترل آرامش دارد. در مواقع ایجاد احساس استرس یا اضطراب ممکن است خیلی سریع نفس بکشید و اکسیژن رسانی به اعضای بدن مختل شده و با مشکلاتی مانند از دست دادن توانایی درست فکر کردن و... روبرو شوید. برای این تمرین و ایجاد احساس آرامش میتوانید در وضعیتی راحت و محیطی مناسب بنشینید، بایستید یا دراز بکشید؛ پس از آن دو تا پنج دقیقه از وقت خود را صرف تنفس با بازدم های طولانی کنید.
پیش از نفس کشیدن هوا را به خوبی از ریه های خود تخلیه کنید، بدین منظور مدت زمان دم و بازدم خود را بشمارید و زمان بازدم خود را طولانی تر کنید. برای مثال اگر نفس کشیدن شما چهار ثانیه طول میکشد بهتر است عمل بازدم را به مدت شش ثانیه انجام دهید.
تنفس با کمک دیافراگم
تنفس از طریق عضلات شکمی که در زیر ریه قرار دارد روشی برای کاهش فعالیت مورد نیاز بدن برای تنفس است و در حفظ آرامش و کنترل استرس و اضطراب مفید است. بدین منظور مراحل زیر را طی کنید: