برگزارکنندگان بگویند کنگره اخیر، تا چه اندازه توانست روایتی جدید را در مقابل آنچه روایت جبهه استکبار از زنان نامیده میشد، ارائه کند؟ شاید پرسش بنیادیتر این باشد که آیا اساسا این کنگره گفتمانی داشت که بتواند جریانسازی کند؟ آیا صرف دعوت از زنان چند مقام سیاسی خارجی و گرفتن چند عکس یادگاری، امریست که بتواند روایتی فراتر از آنچه استکبار و غرب میخواهد بر زنان تحمیل کند؟!
با وجود گذشت چند روز از برگزاری نخستین «کنگره بین المللی بانون تاثیرگذار» در جمعه (۳۰ دی)، هم چنان بازتاب ها و واکنش ها به آن ادامه دارد. علی الخصوص، ورود جدی رسانه های نزدیک به قدرت به میانه داستان و تاختن به منتقدان، باب جدیدی از تنش ها را پیرامون این کنگره گشوده است.
بنابر بر ادعای برگزارکنندگان، بانوانی از ۵ قاره و ۹۶ کشور در کنگره بین المللی زنان حضور داشتند؛ شامل ۳۰۰ میهمان خارجی. حالا به شکلی کم سابقه، روند برگزاری نشست، اهداف، میهمانان، منتخبان برگزیده و روایت های متعارض از کنگره بوده که تبدیل به مجادله ای بزرگ شده است. مجادله ای که تنها با تمرکز بر بررسی حاشیه ها و مواضع منتقدان و مدافعان کنگره قابل بازخوانی است.
حاشیه های عجیب برگزاری نخستین کنگره
۱- برجسته ترین حاشیه خبرساز کنگره، حضور همسران روسای دولت های کشور های دیگر در کنگره بود که انتشار عکس آن ها در کنار همسر سید ابراهیم رئیسی بازتاب گسترده ای به همراه داشت. همسران روسای جمهور و نخست وزیر ارمنستان، بورکینافاسو، قرقیزستان، صربستان، همسر رئیس جمهور اسبق گینه، همسر رئیس جمهور اسبق نیجر، فرستاده ویژه بانوی اول جمهوری فدرال نیجریه، بانوی اول سابق سریلانکا و همسر رئیس حزب حاکم، فرستاده ویژه رئیس جمهور سوریه، رئیس شورای مرکزی اتحادیه زنان ترکمنستان در کنگره حضور داشتند. این در شرایطی که حتی همسر سران یک کشور عربی حاضر در منطقه در کنگره حضور نداشت. (حتی همسر بشار اسد نیامده بود!)
۲- انتشار ویدئویی از شخصی به نام «مایا صباغ» یکی از حوادث پرحاشیه کنگره بود. بیش از آن که حضور این مدلینگ ۲۵ ساله و نام آشنای لبنانی اهمیت داشته باشد، این چگونگی حضور او بود که خبرساز شد. صباغ در ویدئویی، بدون حجاب در یک رستوران در تهران دیده می شد که موسیقی زنده هم در حال اجرا بود. حضور بدون حجاب این فعال فضای مجازی در سطحی گسترده مورد توجه کاربران قرار گرفت و بازتاب گسترده ای داشت.