کشیدن مسح سر و مسح پاها در وضو از واجبات است. البته طریقه ی کشیدن مسح مهم است و باید نکاتی را رعایت کنید. در ادامه به بعضی از پرسش های مراجع می پردازیم.
مسح چیست؟
مسح در لغت به معنای مالیدن و دست گذاشتن بر چیزی روان یا آلوده جهت دور کردن آلودگی آن است. مسح در وضو، برای پا و برای سر است.
ﻓﻠﺴﻔﻪ ﻣﺴﺢ ﺩﺭ ﻭﺿﻮ ﭼﯿﺴﺖ؟
ﺑﻌﻀﯽ ﺍﺯ ﺣﮑﻤﺖ ﻫﺎﯼ ﻣﺴﺢ ﺳﺮ ﻭ ﭘﺎﻫﺎ ﻋﺒﺎﺭﺕ ﺍﺳﺖ ﺍﺯ :
1- ﺍﯾﻦ ﺍﻋﻀﺎ ﺣﺘﯽ ﺑﻪ ﺍﻧﺪﺍﺯﻩ ﯼ ﯾﮏ ﻣﺴﺢ ﻭ ﺩﺳﺖ ﮐﺸﯿﺪﻥ، ﻣﻮﺭﺩ ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻭ ﭘﺎﮐﯿﺰﻩ ﺷﻮﻧﺪ.
2- ﻧﻤﺎﺯ ﮔﺰﺍﺭ ﺑﺪﺍﻧﺪ ﮐﻪ ﺑﺎﯾﺪ ﺳﺮ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ )ﮐﻪ ﻣﺤﻞ ﺍﻓﮑﺎﺭ ﻭ ﻋﻘﺎﯾﺪ ﻭ ﺍﻧﺪﯾﺸﻪ ﻫﺎﺳﺖ (ﺑﺮﺍﯼ ﻧﻤﺎﺯ ﭘﺎﮐﯿﺰﻩ ﮐﻨﺪ ﻭ ﭘﺎﯼ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﻫﻢ ﮐﻪ ﻭﺳﯿﻠﻪ ﺣﺮﮐﺖ ﺑﻪ ﺳﻮﯼ ﺍﻫﺪﺍف اﻟﻬﯽ ﺍﺳﺖ، ﺗﻄﻬﯿﺮ ﻧﻤﺎﯾﺪ ﻭ ﺍﺯ ﺣﺮﮐﺖ ﺩﺭ ﻣﺴﯿﺮ ﻏﻠﻂ ﺑﺎﺯ ﺩﺍﺭﺩ.
ﺍﯾﻦ ﺑﺪﺍﻥ ﻣﻌﻨﺎﺳﺖ ﮐﻪ ﻧﻤﺎﺯﮔﺰﺍﺭ ﺑﺮﺍﯼ ﺭﺳﯿﺪﻥ ﺑﻪ ﺧﺪﺍ، ﺑﺎﯾﺪ ﺍﺯ ﺳﺮ ﺗﺎ ﭘﺎ، ﺑﻪ ﻗﺪﻡ ﭘﺎﮎ ﻭ ﺩﺭﺳﺖ ﻣﻨﺰﻩ ﺷﻮﺩ.
طریقه ی کشیدن مسح سر چگونه می باشد؟
پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : بعد از ریختن آب روی دستها برای وضو بايد جلو سر را با رطوبتی که از آب وضو در دست ها باقی مانده است مسح کرد. بنابر احتياط واجب، لازم است با دست راست باشد و بهتر اين است كه از بالا به پايين دست بكشد، ولى عكس آن يعنى از پايين به بالا نيز اشكال ندارد. البته این نظر برخی مراجع است.
طریقه ی کشیدن مسح پا
پرسش : مسح پا به چه صورتی می باشد؟
پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : پس از مسح سر نوبت مسح پاها مى شود كه بايد با همان رطوبت باقیمانده در دست، روى پاها را از سر یکی از انگشتها (غیر از انگشت کوچک که به تنهایی اشکال دارد) تا برآمدگى روی پا، و بنابر احتياط مستحب تا مفصل پا مسح نمايد.
پرسش : آیا بودن چند قطره آب بر روى پا هنگام مسح اشکال دارد؟
پاسخ آیت الله بهجت : به طورى که آب مسح غالب باشد اشکال ندارد و هم چنین اگر پا به مقدار واجب مسح، خشک باشد.