رحمت و نعمت دو واژه پرکاربرد در قرآن کریم می باشند که دارای معانی گسترده ای می باشند، در این مطلب به اختصار توضیحاتی در مورد فرق نعمت و رحمت و مفهوم این دو کلمه ارائه داده ایم که برای آشنایی با این مفاهیم در ادامه می توانید همراه ما شوید.
فرق نعمت و رحمت چیست؟
کلمات رحمت، شفقت، مهربانی، تفضل برای کسی به کار گرفته می شود که نیازمند است، اما در مورد کلمه نعمت اینگونه نیست. به عنوان مثال زمانی که چیزی به فردی که نیازی به آن ندارد، داده می شود، در واقع به وی نعمتی تعلق گرفته است و در این صورت نمی توان در اینجا از واژه رحمت و مهربانی استفاده کرد.
منظور از نعمت و رحمت خداوند که در قرآن در آیههای متعددی آمده، چیست؟
تفاوت بین رحمت و نعمت خداوند در چیست؟
رحمت و نعمت از واژههای پرکاربرد در قرآن کریم هستند که بررسی همه جوانب آنها بحث مبسوطی را میطلبد. در این به اختصار به برخی مطالب اشاره میشود.
راغب اصفهانی در معنای رحمت گفته است: رحمت مهربانی و رقتی است که مقتضای احسان است نسبت به شخص مرحوم (فردی که مورد ترحم قرار گرفته است) و چون خداوند با رَحْم (رحمت) وصف شود، مراد از آن تنها احسان است نه رقت قلب.
رحمت از خداوند انعام و تفضل و از آدمیان رقت قلب و عاطفه است. در المیزان ذیل تفسیر بسم اللّه الرحمن الرحیم آمده است: رحمت انفعال و تأثر خاصی است که در وقت دیدن محتاج عارض قلب میشود و شخص را به رفع احتیاج و نقیصه طرف وادار میکند.
این معنا به حسب تحلیل به عطا و فیض بر میگردد و به همین معنا خداوند سبحان با رحمت توصیف میشود؛ یعنی رحمت در خدا، به معنای عطا و احسان است نه تأثر و انفعال قلب؛ زیرا در ذات باری انفعال نیست.
اما "نعمت" به مواهب الهی گفته میشود که نصیب بندگان میشود.(ر.ک: قاموس قرآن، سید علی اکبر قرشی، مدخل "نعمت".)