حج تمتع، حج واجب یکی از مهمترین فروع دین اسلام است که مسلمانان در دهه اول ماه ذیالحجه به مسجد الحرام در شهر مکه در عربستان رفته آن را به جا می آورند.
در چه شرایطی حج بر مسلمانان واجب میشود ؟
حجّ تَمَتُّع، از اقسام سه گانه حج در اسلام است. این نوع حج، بر کسی واجب است که فاصلۀ محلّ سکونتش تا مکه بیش از ۱۶ فرسخ یا ۴۸ میل است. به همین دلیل حج آفاقی و حج نائی نیز گفته می شود. حج تمتع فقط در ماه ذی الحجة انجام می شود و دارای دو بخشِ عمره تمتع و حج تمتع است. حج گزار باید اعمال عمره را قبل از حج انجام دهد. اعمال حج تمتع از روز نهم ذی الحجه شروع می شود و در این نوع از حج قربانی واجب است. حج بر سه قسم است: حج اِفراد، حج قِران و حج تمتّع.تمتع به معنای استفاده کردن و سود بردن است.همچنین علّت نامگذاری حج تمتّع، حلال شدن محرّمات احرام و بهره بردن از آنها در فاصله زمانی بین عمره تمتّع و حج است و این در حالی است که عمره تمتّع مرتبط با حج تمتّع و جزء آن است؛ به گونه ای که آن دو از نظر شرع یک عمل محسوب می شوند و در نتیجه، انتفاع از محرّمات احرام در فاصله زمانی بین آن دو، به منزله انتفاع از آنها در حج است. از این عنوان در باب حج سخن گفته اند.
حج در تمام عمر یک بار بر فرد مستطیع واجب مى شود که(حَجة الاسلام( نام دارد. گر چه ممکن است به جهاتى مانند نذر، عهد، قسم، بطلان حج انجام شده و مانند این ها چندین بار واجب گردد و غیر از آن حج واجب، حج، عملی مستحب مى باشد.وجوب حج با پیدا شدن شرایطش فورى است؛ یعنى باید در سال اوّل استطاعت انجام شود و اگر در سال اوّل عمداً و یا به جهت عذرى ترک شد، باید در سال دوّم و در صورت ترک در سال هاى بعد انجام گردد.