ذکر استغفار، یکی از راهگشاترین اذکار بوده و آثار و فواید بسیاری را به دنبال دارد. علاوه بر آمرزش گناهان و توبه که از اصلی ترین این فضائل است، می توان به اجابت دعا، افزایش رزق و روزی، دفع بلایای خانمان سوز و گرفتاری های سهمگین، ازدواج آسان و درخشش نامه اعمال در آخرت اشاره کرد. برای خواندن این ذکر روش های متعددی وجود دارد که بسته به موضع و حاجت افراد متفاوت است.
اغلب ما ذکر استغفار را ذکری برای آمرزش گناهان و توبه کردن می دانیم و هنگامی که با کوله باری از گناهان در مقابل خداوند ستارالعیوب قرار می گیریم، برای آمرزش گناهان خویش این ذکر را به کار می بریم.
انواع ذکر استغفار چیست ؟
استغفار اغلب با عبارت «استغفرالله ربی …» صورت می گیرد، اما شرط تحقق آن، همراهی با توبه، دوری از گناه و بازگشت به کردار نیک است. از این رو برخی استغفار را طلب مغفرت به وسیله دعا، همراه با توبه از گناهان دانسته اند.
امام صادق (ع) می فرمایند: «کسی که مرتکب گناهی می گردد، هفت ساعت به او مهلت داده می شود. اگر سه مرتبه گفت: «أَسْتَغْفِرُاللهَ الَّذى لا إِلـهَ إِلاّ هُو الْحَىُّ الْقَیُّومُ ؛» از خداوند طلب آمرزش می کنم، خدایی که معبودی جز او نیست. زنده ای ازلی و ابدی و سرپرستی بی همتاست آن گناه در نامه عملش نوشته نمی شود.»
در حدیثی دیگر از امام صادق (ع) همین پاداش را برای این نوع استغفار، بیان می کنند:
«أَسْتَغْفِرُ اللهَ الَّذى لا إِلـهَ إِلاّ هُو الْحَىُّ الْقَیُّومُ ذُوالجَلالِ وَ الإِکْرامِ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ»
حضرت محمد صلی الله علیه و آله به امام علی علیه السلام می فرمایند :
ای علی! هرکس هنگامی که سوار مرکب شد، آیت الکرسی را تلاوت کند و سپس بگوید:
«أَسْتَغْفِرُاللهَ الَّذى لا إِلـهَ إِلاّ هُو الْحَىُّ الْقَیُّومُ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ ، اَللّهُمَّ اغْفِرْلى ذُنُوبى ، إِنَّهُ لا یَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاّ أَنْتَ»
از خداوند آمرزش می طلبم. خدایی که معبودی جز او نیست. زنده ازلی و ابدی و سرپرستی بیهمتاست و به سوی او توبه می کنم. خدایا گناهانم را ببخش که کسی جز تو گناهان را نمی بخشد.
خداوند خطاب به ملائکه می فرماید:
ای فرشتگان من! بنده من می داند که غیر از من کسی گناهان او را نمی بخشد. شما شاهد باشید که من همه گناهان او را آمرزیدم.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله برای استغفار تمام گناهان می فرمایند قبل از خواب تلاوت شود:
هرکس هنگامی که برای خوابیدن به بستر می رود، سه مرتبه بگوید:
« أَسْتَغْفِرُاللهَ الَّذى لا إِلهَ إِلاّ هُو الْحَىُّ الْقَیُّومُ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ »
خداوند همه گناهان او را می بخشد، اگر چه گناهانش مثل کف دریا به تعداد برگ درختان و ریگ های انباشته بیابان و به عدد روزهای دنیا باشد.
اگر بنده ای بگوید:
« أَسْتَغْفِرُاللهَ الَّذی لا إِلهَ إِلاّ هُو، عالمُ الْغَیْبِ والشَّهادَة، العَزیزُ الحَکیمُ، الغَفُورُ الرَّحیمُ، ذُوالجَلالِ وَ الإِکْرامِ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ »
از خداوند طلب آمرزش می کنم خدایی که معبودی جز او نیست. دانای نهان و آشکار، ارجمند و نیرومند و صاحب حکمت است. نسبت به گنهکاران بسیار آمرزنده و نسبت به مؤمنان بسیار مهربان و صاحب جلالت و جوانمردی است و به سوی او توبه می کنم» چیزی در نامه عملش نوشته نمی شود.
ولی اگر در این هفت ساعت، حسنه ای انجام ندهد و توبه و استغفار هم نکند، مأمور حسنات به مأمور سیئات می گوید: «اکتب علی الشقی المحروم؛ بنویس گناه او را که (به خاطر انجام ندادن عمل نیک و ترک توبه و استغفار) شقی و بدبخت و از رحمت خدا محروم گردید.»