همراهی با کسی که عزیزی را از دست داده، میتواند سخت باشد. شاید ندانیم چه بگوییم یا چکار کنیم تا او را آرام کنیم، اما مهمترین چیز، حضورمان کنار او و سپردن کارهای مراسم به تشریفات مشهد است. شنیدن حرفهایش و نشان دادن اینکه برایش اهمیت قائل هستیم یا پیشنهاد دادن بهترینهای برگزاری تشریفات ترحیم مشهد و تهران برای آسانتر شدن فرآیند برگزاری مراسم آن عزیز رفته، میتواند تسکینی بزرگ باشد. گاهی اوقات، سکوت و گوش دادن همدلانه، بهترین کاری است که میتوانیم انجام دهیم. در ادامه، کاملترین چک لیست نبایدها و بایدهای مواجهه با افراد سوگوار را آوردهایم تا دید خوبی داشته باشید.
در ملاقات با فرد سوگوار چه نگوییم؟
بیایید با خودمان رو راست باشیم و بررسی کنیم که چه چیزهایی را نباید در ارتباط کلامی خودمان بگوییم. فرض کنید شخص سوگوار را در مسجد برای مراسم چهلم ختم دیدهاید.
در اینجا برخی از عباراتی که بهتر است به فرد سوگوار گفته نگویید، آورده شده است:
- عبارات کلیشهای و تکراری: جملاتی مانند "زمان همه چیز را درست میکند"، "قوی باش"، "بهتر است که زودتر این اتفاق افتاد" و یا "خداوند بهترینها را برایت میخواهد" ممکن است برای فرد سوگوار بیمعنی و آزاردهنده باشد.
- مقایسه درد خود با درد او: بیان تجربیات شخصی خود و مقایسه آن با تجربه فرد سوگوار میتواند او را تنهاتر کند. واقعیت این است که هر فرد غم خود را به روشی متفاوت تجربه میکند.
- سرزنش یا انتقاد: حتی اگر به صورت ناخودآگاه، سرزنش کردن فرد سوگوار یا انتقاد از او و متوفی میتواند او را عمیقتر آزار دهد.
- فشار برای فراموش کردن: گفتن اینکه باید "به زندگی ادامه دهد" یا "فراموش کند" میتواند باعث شود که فرد سوگوار احساس کند که احساساتش مهم نیست.
- بیاهمیت جلوه دادن غم او: عباراتی مانند "این اتفاق برای همه میافتد" یا "بدتر از اینها هم هست" میتوانند باعث شوند که فرد سوگوار احساس کند که غم او چندان اهمیت ندارد.
- دادن نصیحتهای غیر ضروری: تلاش برای ارائه راه حلهای سریع و آسان برای غم و اندوه میتواند باعث شود که فرد سوگوار احساس کند که شما او را درک نمیکنید.